Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ryanairs piloter organiserar sig anonymt

Piloterna på Ryanair har tagit ett första steg mot att organisera sig. Men anonymt i ett nätverk. Kabinpersonalen ligger fortfarande lågt av rädsla för att bli av med jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 27 augusti 2013, kl 15:50

Enligt en före detta kabinanställd som tidigare beskrivit sin tid på flygbolaget Ryan air i Kollega, råder det inget uttryckligt förbud för personalen att vara med i facket. Gert Moberg, ombudsman på Unionen menar att det irländska flygbolaget är öppet organisationsfientliga.

- Visst kan man vara med i facket, men vi har inget mandat att förhandla med bolaget och Ryanair kommer aldrig att erkänna oss som motpart.

Hälften av piloterna på Ryanair, cirka 1500, har gått med i det anonyma nätverket Ryanair pilot group.  Men flygbolagets ledning avfärdar nätverket och dess medlemmar som "anonyma internettroll" enligt Sveriges Radio, som också uppger att nätverket har en jourtjänst där det hela tiden finns en person beredd att radera medlemslistan utifall att.

De kabinanställda har inget motsvarande och frågan är vad ett sådant nätverk kan fylla för funktion.

- Ryanair pilot group är en intresseförening. De har inget förhandlingsmandat, påpekar Gert Moberg.

- Ryanair är svåra att komma åt i och med att bolaget har sätet på Irland. Vad som krävs är att vi får de anställda att engagera sig, men de backar hela tiden undan av rädsla för att förlora jobbet.

Gert Moberg menar att det är alldeles för tidigt att ropa hej över förra veckans domslut att pröva ett arbetsrättsfall mot flygbolaget i norsk domstol i stället för irländsk:

- Vi får se vad det leder till. Facket försökte samma sak i Belgien och fick torsk och om Ryanair överklagar kan det bli samma resultat som i Belgien, säger han. 

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.