Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Visstidanställningarna ökar

Läget på arbetsmarknaden ljusnar något. Fler personer är i sysselsättning samtidigt som arbetslösheten ligger still, visar nya siffror från SCB.
Antalet tidsbegränsat anställda ökade med 50 000 jämfört med samma period i fjol.
Ola Rennstam Publicerad 22 augusti 2013, kl 11:32

Arbetsmarknaden har överraskat positivt de senaste månaderna och även om sommarmånaderna är statistiskt osäkra, tyder det mesta på att arbetslösheten har nått sin topp.

Antalet sysselsatta var i juli 4 905 000 personer eller 68,5 procent av befolkningen. Det är 66 000 fler än juli i fjol, vilket är en statistiskt säkerställd ökning.

De nya sifforna från SCB, Statistiska Centralbyrån, visar att antalet arbetslösa uppgick till 382 000, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,2 procent - en marginell förändring jämfört med i fjol.

Bland ungdomar i åldern 15-24 år var 140 000 arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 17,3 procent av arbetskraften.

Antalet fast anställda uppgick till 3 514 000 i juli 2013 medan 896 000 personer hade en tidsbegränsad anställning, vilket motsvarar en ökning med 50 000, varav merparten utgjordes av personer i åldern 25-54 år.

Under större delen av 2013 har antalet tidsbegränsat anställda varit fler än motsvarande månad 2012. Det är första gången sedan december 2011 som antalet tidsbgränsade anställda ökar jämfört med samma månad föregående år.

Antalet personer i åldern 15-74 år som var utanför arbetskraften uppgick i juli till 1 870 000. Det motsvarar 26,1 procent av befolkningen.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.