Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inte fått lön sedan i januari

Tio Unionenmedlemmar på callcentret Sveacom AB i Jönköping har inte fått ut någon lön på över fem månader. Flera anställda har tvingats söka stöd från socialen för att klara uppehället. I nästa vecka kommer Unionen att begära bolaget i konkurs.
Ola Rennstam Publicerad

Callcentret Sveacom AB gick bra, de två senaste åren hade man haft en omsättning på 11 och 17 miljoner, och personalen trivdes. Men när företaget bytte ägare i slutet av förra året förändras saker drastiskt. Bland annat slutade bolaget plötsligt att betala ut lön och ägarna gick under jorden. Nu har det nästan gått ett halvår sedan den senaste löneutbetalningen i januari, vilket försatt de anställda i en besvärlig situation.

- Det är oerhört lång tid att vara utan pengar, och tack och lov är detta ovanligt. En del bor hemma hos sina föräldrar och andra har tvingats låna pengar för att klara sig. De som inte har haft den möjligheten har fått vända sig till socialen. Men om man kanske har lyckats spara ihop till en bil eller äger en bostad kan man inte få hjälp av socialen, man får ju inte äga något av större värde, säger Ted Pellikaan, ombudsman på Unionen i Jönköping.

Sedan februari har Unionen förgäves försökt få tag i Sveacoms ägare genom en delgivningsfirma.

- Eftersom vi inte har kunnat delge dem våra lönekrav har det inte gått att försätta bolaget i konkurs. Då måste det gå en viss tid och länsstyrelsen ha satt in annons i tidningen där man söker efter ägarna. Men nu skickar Unionen in en konkursansökan till tingsrätten, vilket innebär att företaget är försatt i konkurs inom kort, såvida inte ägarna infinner sig, vilket inte är sannolikt. Det känns som att de har lämnat skeppet, säger Ted Pellikaan.

Han bedömer att de tio Unionenmedlemmarna på företaget kommer att få vänta cirka tre veckor innan de kan få ut den statliga lönegarantin, men det kan gå fortare beroende på hur snabbt länsstyrelsen handlägger ärendet.

Flera företagare i Mellansverige uppger samtidigt att de blivit blåsta av Jönköpingsföretaget. I mars hyrde till exempel representanter från Sveacom maskiner och köpte kläder på avbetalning från ett byggföretag i Örebro till ett sammanlagt värde av 130 000 kronor. Eftersom varorna inte betalades och maskinerna aldrig blev återlämnade har byggföretaget nu polisanmält Sveacom.

Under 2013 har betalningsförlägganden mot Sveacom inkommit till Kronofogdemyndigheten från ett stort antal företag. Beloppen varierar från 10 000 kronor till över 100 000 kronor.

Fakta

Sveacom AB är registrerat i Jönköping och har ett 20-tal anställda. Callcenterföretaget utför telefonförsäljning åt andra företag. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.