Kvinnan hade varit anställd på tandläkarmottagningen och haft ett gott samarbete med tandläkaren i flera år när han plötsligt ändrade sitt beteende och började beröra henne fysiskt samt kom med kommentarer av sexuell natur.
När tandsköterskan förklarade för tandläkaren att hon inte kunde fortsätta jobba med honom om han inte upphörde med sitt beteende bad han om ursäkt och lovade att det inte skulle upprepas.
Men snart agerade tandläkaren åter på samma vis och när han, trots ett nytt samtal, ändå inte ändrade på sitt beteende kände kvinnan sig tvungen att säga upp sig.
Eftersom tandsköterskan är medlem i Unionen har förbundet företrätt kvinnan i förhandlingar med arbetsgivaren. Men då dessa inte lett till att parterna kunnat komma överens har nu förbundet lämnat in en stämningsansökan till tingsrätten.
I stämningsansökan påpekas att kvinnan har utsatts för diskskriminering och att hon har avslutat sin anställning till följd av arbetsgivarens agerande. Tandsköterskans uppsägning har alltså orsakats av bolaget, vilket innebär att det har handlat på ett sätt som är opassande och som strider mot god sed på arbetsmarknaden.
Där påpekas också att tandläkaren har insett att han genom sitt handlande har framkallat en så svår situation för tandsköterskan att det funnits risk för att hon skulle säga upp sig.
Genom sitt agerande har arbetsgivaren därmed brutit både mot Diskrimineringslagen och LAS och är därmed skyldigt att betala diskrimineringsersättning och allmänt skadestånd till tandsköterskan.
Kvinnan och Unionen yrkar därför på att bolaget ska betala 100 000 kronor i diskrimineringsersättning och 120 000 som allmänt skadestånd för brott mot LAS.