Sverige behöver en ny jobbpolitik. Det konstaterar TCO i en ny rapport. För att nå 80 procents sysselsättning när befolkningen samtidigt ökar måste det enligt TCO:s beräkningar skapas 400 000 nya arbetstillfällen under den kommande tioårsperioden. 100 000 av dessa måste komma inom offentlig sektor.
- Det handlar om att möta utmaningarna vi står inför; klimatomställningen, konkurrenskraften och inte minst om att ta hand om gamla och sjuka, och se till att den kommande generationen får en god utbildning. Då måste vi få fram pengar till välfärden och det kräver en effektiv skattepolitik som förankras över blockgränsen, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO.
För att skapa de 400 000 nya jobb som behövs föreslår TCO bland annat att alla som vill ska kunna skaffa sig en högskoleutbildning och att unga under 25 år som saknar gymnasieexamen ska garanteras utbildning. Centralorganisationen anser också att Riksbanken ska få ett sysselsättningsmål och att överskottsmålet i de offentliga finanserna ska överges.
TCO konstaterar att samtidigt som det varje år skapas hundratusentals nya arbetstillfällen försvinner det jobb genom att verksamheter krymper eller läggs ner. Beräkningar som gjorts med hjälp av Statistiska centralbyrån visar att jobbskapandet inte är tillräckligt stort för att bryta utanförskapet och massarbetslösheten.
- Det handlar inte bara om att minska arbetslösheten och få fler i jobb utan också om att ge äldre som vill och kan möjlighet att arbeta kvar. Vi behöver en uppdaterad jobbpolitik som håller uppe och skapar efterfrågan i ekonomin så att fler jobb skapas, säger Eva Nordmark.
SCB har beräknat utvecklingen av sysselsättningen inom de sektorer som främst påverkas av förändringar i befolkning, skola, vård och omsorg. Beräkningarna utgår från att den genomsnittliga personaltätheten år 2009-2011 behålls under prognosperioden. Fram till år 2020 kommer behovet bara inom vård, skola och omsorg att öka med 10 procent eller 110 000 personer.