Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kompetensutveckling på schemat i Almedalen

På söndag inleds årets Almedalsvecka som likt tidigare bjuder på ett fullspäckat program med seminarier och debatter. För den som är intresserad av arbetslivsfrågor finns mycket att välja på.
Anita Täpp Publicerad 26 juni 2013, kl 08:36

Almedalsveckan fortsätter att växa och i år kan den intresserade välja bland drygt 2 200 evenemang. Hittills finns 925 arrangörer anmälda och bland dem också många fackliga organisationer som vill ta plats i samhällsdebatten.

Unionen arrangerar två seminarier och en debatt under veckan, samtliga på temat kompetensutveckling. I debatten, där bland andra förbundsordförande Cecilia Fahlberg deltar, ska vikten av mer kompetensutveckling för alla genom hela arbetslivet diskuteras. Vid ett annat seminarium, som Unionen arrangerar med Affärsvärlden, blir det en paneldiskussion om chefers behov av kompetensutveckling.

TCO kommer att ha ett seminarium om hur man kan förebygga sexuella trakasserier på arbetsplatsen och ett annat där man presenterar en färsk studie om hur unga akademiker agerar för att få jobb. Centralorganisationen kommer också att släppa en ny rapport i samband med ett seminarium som handlar om hur 400 000 fler och bättre jobb ska kunna skapas.

Tjänstemäns psykiska ohälsa står i fokus på ett seminarium anordnat av LO-TCO Rättsskydd, där man bland annat kommer att diskutera varför inte fler arbetsskador på grund av psykisk ohälsa anmäls.

Hur arbetslöshetsförsäkringen kan förnyas är temat för ett seminarium arrangerat av Arbetslöshetskassorna inom TCO.

Bland de seminarier som LO anordnar finns ett med rubriken "Vad gör arbetare och tjänstemän på fritiden?" - där arbetares och tjänstemäns semestervanor ska diskuteras. Ett annat handlar om hur man ska säkra stödet till unga arbetslösa från dag ett.

Det goda med kollektivavtalet och hur det kan behöva utvecklas ska diskuteras vid ett seminarium som arrangeras av Akademikerförbunden inom Saco-P, Ledarna och Almega.

Det var ett litet axplock av allt som finns att välja på. Hela programmet hittar du här

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.