Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mindre miljövänlig på jobbet

Onödiga utskrifter, mobilladdare som glöms i kontakten och datorer som står på efter arbetsdagens slut. En ny undersökning visar att vi är betydligt mer miljömedvetna hemma än på kontoret.

Kollega har pratat med en förbundsordförande och två klubbordförande. Är du mer miljövänlig hemma än på jobbet?
Ola Rennstam Publicerad
Sopsortering

Källsortering har blivit en självklarhet i vår vardag och ekologisk mat är på stark frammarsch - i hemmen. På kontoret är vi inte riktigt lika samvetsgranna när det gäller miljön visar Kontorsbarometeren, en enkätundersökning som görs av Vasakronan. Mer än varannan anställd säger att de tar mer miljöhänsyn hemma än på jobbet. Sju procent gör tvärtom.

Tre av fyra av de tillfrågade tycker att det är viktigt att arbetsgivaren genomför åtgärder för att kontoret ska bli mer miljövänligt. Men många lever inte som de lär; 46 procent bryr sig inte om att dra ut laddaren till mobilen när den inte används och 37 procent stänger inte av datorn när de går hem för dagen. Kvinnor är generellt något bättre än män när det gäller att spara energi på jobbet.

På de svenska kontoren skrivs det ut oändliga mängder papper som ingen någonsin läser, vilket både är kostsamt för arbetsgivaren och miljön. En liten tröst är att 89 procent av de anställda uppger att de lämnar allt papper till återvinning i stället för att slänga det i soporna, häften väljer att skriva ut dubbelsidiga utskrifter. De flesta anser att de själva tar ett större miljöansvar på jobbet än sina kollegor.

Undersökningen visar också att privatanställda är betydligt sämre än de i den offentliga sektorn på att resa grönt i tjänsten. 42 procent väljer det miljövänliga alternativet mot 69 procent bland de offentliganställda.

Större kontor är generellt bättre på att upprätta tydliga miljöriktlinjer för medarbetarna än arbetsplatser med få anställda.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.