Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dagsljus bristvara för kontorspersonal i Kiruna

Kontorspersonal på LKAB som jobbar dagtid får lika lite dagsljus som skiftarbetande gruvarbetare, visar en undersökning. Resultatet tänker Unionenklubben använda som argument för arbetstidsförkortning.
Niklas Hallstedt Publicerad
Midnattssol

I januari fick 1 200 anställda på LKAB i Kiruna svara på frågor om hälsa, trivsel, sömn och hur mycket dagsljus de får, berättar tidningen Arbetsliv. Bakom forskningsprojektet står Stressforskningsinstitutet. Avsikten var bland annat att se om bristen på dagsljus kan försämra sömnen.

Hälften av de svarande var kontorsarbetare som arbetade ovan jord, hälften jobbade skift både ovan och under jord.

Resultatet kom som en överraskning för forskarna: kontorsarbetarna fick totalt sett lika lite dagsljus som skiftarbetarna.

Sakari Alanko, Unionenklubbens ordförande på LKAB, är däremot inte förvånad.

- Nej, det bygger på att vi som jobbar på kontor har 40-timmarsvecka. Vi är inomhus 2007 timmar per år. Underjordspersonalen jobbar 1 600 timmar per år. Därför kan de få lediga veckor ibland, då de kan vara utomhus.

Enligt Arbetsliv uppgav också 60 procent av de tillfrågade att de hade mer problem med nedstämdhet under vintern än övriga året. För en fjärdedel var det ett stort problem.

- Det är självklart bekymmersamt när det är mörkt under långt tid. Själv är jag född och uppvuxen här och har lärt mig leva med det, men det är nog mycket svårare för dem som flyttat hit, säger Sakari Alanko som tror att forskningsprojektet kan föra något gott med sig.

- Vi håller på med förhandlingar med företaget. Med det här kan man trycka på företaget för att kanske få fler lediga dagar, mer arbetstidsförkortning eller något sådant.

Enligt Anders Lindberg, LKAB:s informationschef, är det mest intressanta med studien att den visar att underjordspersonalen inte får mindre dagsljus än kontorspersonalen.

-  På vintern kan man tycka att det är väldigt mörkt, på sommaren är det härligt ljust dygnet runt. Men det är nog inte specifikt för LKAB, det gäller nog alla som är bosatta här uppe. Vi uppmuntrar till friskvård, och att man ska promenera och cykla till jobbet. Det är inget som vi riktat in specifikt mot dagsljus. Kanske att den här studien gör att vi måste göra det, då är det intressant att man inte ska utgå från sina fördomar och komma ihåg också de som sitter på kontor hela dagarna.

Fakta

Solljus påverkar bland annat bildande av D-vitamin i kroppen. Brist på D-vitamin ökar risken för till exempel  hjärtsjukdomar, depressioner och benskörhet.  Brist på solljus hämmar också bildandet av signalsubstanser i hjärnan, någon som anses kunna orsaka årstidsbundna depressioner.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.