Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Slutspurt i slaget om dubbelorganiserade

Dragkampen om de dubbelorganiserade medlemmarna är inne på upploppet. Med en månad kvar står slaget om de 1 100 som ännu inte bestämt sig.
Ola Rennstam Publicerad
Kampen om medlemmarna

Det var i mitten av mars som Saco sa upp samtliga dubbelanslutningsavtal med Unionen - ett beslut blev startskottet på en dragkamp om de 3 300 berörda medlemmarna. Senast den 30 juni är de tvungna att välja om de ska vara kvar i Unionen eller i sitt Sacoförbund.

Sedan dess har Unionen kontaktat samtliga medlemmar via telefon, mejl och brev med ett erbjudande om sex månaders gratis medlemskap om man stannar kvar. Av de medlemmar som Unionen lyckats få tag i har en cirka en tredjedel nappat på erbjudandet, lika många har valt att lämna förbundet och därmed endast vara med i ett Sacoförbund som till exempel Naturvetarna eller Sveriges Ingenjörer.

- Vårt arbete går bra - hälften av de som valt har valt Unionen. Vi vill självklart att så många som möjligt väljer Unionen, men vårt främsta fokus har varit att medlemmarna ska ha rätt information så att de kan göra ett val. Därför är det viktigt att få tag i så många som möjligt, säger Fredrik Nilsson, chef för Unionens enhet för marknad och medlemsutveckling.

- Många som vi varit i kontakt med har varit frågande till varför dubbelanslutningsavtalet har sagts upp, man har varit nöjd med hur det fungerat.

En tredjedel av de dubbelanslutna, cirka 1 100 personer, har ännu inte bestämt sig. Och med en månad kvar intensifieras nu kampen om akademikerna.

- Vi hade en hög växel redan innan och nu lägger vi in en extra växel - ända in i kaklet. Det är viktigt att påpeka att vi har nått alla med vårt budskap, men vi har däremot inte fått en återkoppling från alla. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med alla möjliga bearbetningskanaler, säger Fredrik Nilsson.

Den som inte gör något val alls före den 30 juni kommer även fortsättningsvis att vara medlem i båda fackförbunden. Skillnaden är att man alltså inte är dubbelansluten och därmed måste betala medlemsavgift till båda förbunden.

- Det finns de som funderar på att även i fortsättningen vara med i två förbund eftersom de anser att de haft stor nytta av det, säger Fredrik Nilsson.

Fotnot: Dubbelorganiserade inom TCO-förbunden berörs inte av uppsägningen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.