Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Förhandlingar med Almega har strandat

Almega Tjänsteföretagen vägrar diskutera nytt avtal med Unionen och har lämnat förhandlingsbordet. Den stora stötestenen är frågan om delpension. Att ta till konfliktvapnet för att få igenom lösningen även inom Almegas områden är inte aktuellt, enligt Unionen.
Ola Rennstam Publicerad

Avtalsrörelsen tuffar på och Unionen har börjat få upp farten, hittills har 25 branschavtal kommit på plats och fler är på gång. Inom Almegas områden rullar det däremot fortfarande trögt och det är framför allt kring Tjänstemannaavtalet där det blivit en rejäl tvärnit sedan arbetsgivarsidan, Almega Tjänsteföretagen, plötsligt lämnat förhandlingsbordet. För närvarande vägrar man alltså att diskutera med facket, en ovanlig åtgärd.

- Vi hoppas få igång förhandlingarna igen, för vi vill förhandla. Det är Almega som lämnat förhandlingsbordet och man gjorde likadant förra året. Då fick vi ta till konfliktvapnet för att få tillbaka arbetsgivarsidan men det hoppas och tror jag att vi inte behöver den här gången, säger Bo Hallberg, avtalsexpert på Unionen.

I samtliga avtal inom industrin har Unionen lyckats få med den nya delpensionslösningen, det vill säga dels att öka pensionsavsättningen med 0,5 procent, dels öka möjligheten att gå ned på deltid vid 60 eller 62 års ålder. Almega har dock sagt blank nej till delpension på samtliga sina områden.
Unionen har dock inte för avsikt att gå ut i konflikt för att få igenom samma krav som inom industrin. Detta som en konsekvens av den medlemsundersökning om stödet för delpension som förbundet nyligen genomförde inom de tre största avtalsområdena inom Almega; it, telekom och svensk teknik och design.

- Resultatet visade att det är en viktig fråga för medlemmarna men vi gör bedömningen att det inte är läge att ta en konflikt.  Vi hade helst sett en lösning här och nu, men inser att motståndet från motparten är mycket stort och vi tycker inte att konfliktvägen är rätt väg att gå. Dels beroende på medlemsstödet för konflikt men även på grund av att vi är osäkra på om alla verkligen förstår frågans stora betydelse, säger Bo Hallberg.

I stället arbetar Unionen för att hitta andra lösningar för att nå framgång i delpensionsfrågan och då på lite längre sikt. Ett huvudspår är att föra frågan vidare till en partsgemensam arbetsgrupp med Almega och eventuellt Svensk handel.

Att förhandlingarna om nytt Tjänstemannaavtal har strandat påverkar egentligen inte förhandlingarna inom de övriga Almegaförbunden, enligt Bo Hallberg. I veckan kommer Unionen ha flera förhandlingsträffar med arbetsgivarsidan och förutsättningarna anses goda för att ro de avtalen i hamn inom kort.

- Vi hoppas kunna hitta lösningar inom de andra Almegaföretagen och då kan situationen med Tjänsteföretagen komma i ett annat läge. Får vi till en lösning i delpensionsfrågan med en arbetsgrupp eller vad det nu blir inom it, telekom och STD, då ska det mycket till om övriga Almega inte hänger på, säger Bo Hallberg.

Att Saco gått före Unionen och redan tecknat avtal med Almega underlättar inte Unionens förhandlingsläge.
- Vi är ensamma i den här frågan och blir därmed svagare. Det hade varit bättre om Saco gjort gemensam sak med oss, säger Bo Hallberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.