Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Callcentret läggs ned

Callcentret i Fränsta läggs ned och personalen förlorar jobben. Det blev resultatet av den förhandling som hölls mellan representanter för Unionen och arbetsgivaren i dag.
- De ville bara ha en nedläggning och inte ens diskutera ett kollektivavtal, säger ombudsmannen Patrik Åsell.
Anita Täpp Publicerad

Den förhandling som hölls i eftermidddag var en följd av att arbetsgivaren kallat till förhandling om en nedläggning av callcentret sedan personalen nu strejkat i en månad för att få schysta villkor genom kollektivavtal.

De har i dag en timlön på 85 kronor, saknar övertidsersättning, försäkringar och pensionsavsättningar.

Strejken har fått ett stort stöd från allmänheten. Exempelvis har Unionen hittills noterat över 24 000 reaktioner i social media på den kampanjsida som man sjösatt till stöd för de strejkande. Även från arbetsgivarhåll, genom företagarföreningen Företagarna, har man reagerat då organisationen, som företräder 70 000 företagare, har uttalat sitt stöd för de strejkande.

Men detta har alltså inte påverkat callcentrets ägare Peak Partners i Stockholm som sysslar med finansiell rådgivning till företag och privatpersoner. 

Vid förhandlingen i dag var förutom Patrik Åsell också en annan ombudsman från Unionen, de två anställda medlemmar som deltar i strejken och Patrik Bergman, som är vd för callcentret och dessutom är vice vd och sitter i styrelsen för Peak Partners samt ett juridiskt ombud för den sistnämnde med.

- Vårt mål vid förhandlingen var även att diskutera kollektivavtal och vi försökte få dom att se även de ekonomiska fördelarna med att ha ett avtal. Men de ville inte ens diskutera ett kollektivavtal, säger Patrik Åsell.

Varför arbetsgivaren inte är intresserad av att teckna ett kollektivavtal fick man ingen förklaring till på mötet.

Någon förklaring till varför man nu lägger ned callcentret i Fränsta gavs inte heller.

- De hävdar bara att det inte är meningsfullt att driva verksamheten och påpekade att de bestämmer över bolaget, säger Patrik Åsell.

Hur gå ni vidare nu?

- Konflikten kommer att leva vidare tills man endera tecknar avtal eller verksamheten upphör, vilket enligt arbetsgivaren sker om en månad, när de anställdas uppsägningstid går ut. Och vi kommer fortsätta bevaka våra medlemmars rättigheter exempelvis vad gäller uppsägningstiden, säger Patrik Åsell.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.