Inför Unionens kongress 2011 var nomineringarna till förbundsstyrelsen och andra betydande uppdrag i förbundet så få att valberedningen själv fick rycka ut och leta kandidater. Nu, med två och ett halvt år kvar till nästa kongress, har mönstret upprepat sig.
- Detta är en framtidsfråga och en demokratifråga. Vi är ett stort förbund och vi ska ta plats för våra medlemmar i hela landet och då måste vi ha representation. Vi får ingen återväxt i styrelserna om vi inte kan fylla på med människor som pratar annorlunda, tycker annorlunda eller som har annorlunda perspektiv, säger Erika Lundmark.
I stället för att ta emot nomineringar har den centrala valberedningen fått lägga ner ett stort arbete på att vaska fram lämpliga kandidater som skulle skapa en mix av rutin och nytänkande i de olika styrelserna.
- Det här sättet att jobba är tungrott och långt ifrån optimalt, vi kan inte ha det så här längre. Vi har snart en ny kongress och nya val och vi kan absolut inte stå där igen med för få nomineringar när vi ska lägga fram ett förslag till ny förbundsstyrelse, det måste hända någonting. Men det går givetvis inte bara att ta ett namn från gatan, det ska vara någon som har viljan och rätt kompetens, säger Erika Lundmark.
Varför nomineringarna är så få har valberedningen inget rakt svar på.
- Jag vet inte vad det beror på. Unionen är ett jätteförbund och kanske känner många förtroendevalda på klubbnivå att de har fokus på löner, och att de här stora demokratiska frågorna känns långt ifrån deras verklighet. Dessutom så ökar förbundet i medlemsantal men tappar när det gället klubbar och förtroendevalda, vilket inte gör saken bättre.
Bristen på nomineringar är bara en del av problemet. Många som blir nominerade tvekar inför att ta på sig ett "tyngre" uppdrag som till exempel att sitta i förbundsstyrelsen. För att få fler att våga ta klivet och känna att de har rätt förkunskaper kräver valberedningen nu att Unionen skapar en särskild utbildning för högre uppdrag likt den Sif hade tidigare.
- Att komma direkt från en klubbstyrelse och hoppa in i en förbundsstyrelse är ett stort steg. Vi måste skola in och utbilda yngre förtroendevalda, den utbildningen som fanns tidigare var en jättebra språngbräda. Alla säger att den här frågan är viktig, men det händer ingenting. Vi har stött på förbundet om utbildningar men inte fått något gehör, säger Erika Lundmark.
Frågan är dock inte sopad under mattan. Inom Unionen pågår ett arbete med att ta fram en utbildning för att förbereda förtroendevalda inför högre uppdrag. Ambitionen är att sjösätta utbildningsprogrammet i början av 2014.
- Valberedningen har rätt i att en sådan utbildning behövs och organisationen har de facto i uppdrag att utveckla stöd för det här syftet under kongressperioden. Men hur angeläget det än är krävs att vi prioriterar våra resurser och under inledningen av kongressperioden har lejonparten gått in i satsningen på inflytandestrategin och utvecklingen av förbundets lokala förtroendevalda, säger Katarina Björk, chef för Unionens enhet för organisationsutveckling.