Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nomineringsbrist äventyrar Unionens återväxt

Bristen på nomineringar till kongress och förbundsstyrelse riskerar bli ett demokratiskt problem. Det slår Unionens nationella valberedning fast och kräver att förbundet agerar.
- Vi kan inte ha det så här längre, säger Erika Lundmark, ledamot.
Ola Rennstam Publicerad

Inför Unionens kongress 2011 var nomineringarna till förbundsstyrelsen och andra betydande uppdrag i förbundet så få att valberedningen själv fick rycka ut och leta kandidater. Nu, med två och ett halvt år kvar till nästa kongress, har mönstret upprepat sig.

- Detta är en framtidsfråga och en demokratifråga. Vi är ett stort förbund och vi ska ta plats för våra medlemmar i hela landet och då måste vi ha representation. Vi får ingen återväxt i styrelserna om vi inte kan fylla på med människor som pratar annorlunda, tycker annorlunda eller som har annorlunda perspektiv, säger Erika Lundmark.

I stället för att ta emot nomineringar har den centrala valberedningen fått lägga ner ett stort arbete på att vaska fram lämpliga kandidater som skulle skapa en mix av rutin och nytänkande i de olika styrelserna.

- Det här sättet att jobba är tungrott och långt ifrån optimalt, vi kan inte ha det så här längre. Vi har snart en ny kongress och nya val och vi kan absolut inte stå där igen med för få nomineringar när vi ska lägga fram ett förslag till ny förbundsstyrelse, det måste hända någonting. Men det går givetvis inte bara att ta ett namn från gatan, det ska vara någon som har viljan och rätt kompetens, säger Erika Lundmark.

Varför nomineringarna är så få har valberedningen inget rakt svar på.
- Jag vet inte vad det beror på. Unionen är ett jätteförbund och kanske känner många förtroendevalda på klubbnivå att de har fokus på löner, och att de här stora demokratiska frågorna känns långt ifrån deras verklighet. Dessutom så ökar förbundet i medlemsantal men tappar när det gället klubbar och förtroendevalda, vilket inte gör saken bättre.

Bristen på nomineringar är bara en del av problemet. Många som blir nominerade tvekar inför att ta på sig ett "tyngre" uppdrag som till exempel att sitta i förbundsstyrelsen. För att få fler att våga ta klivet och känna att de har rätt förkunskaper kräver valberedningen nu att Unionen skapar en särskild utbildning för högre uppdrag likt den Sif hade tidigare.

- Att komma direkt från en klubbstyrelse och hoppa in i en förbundsstyrelse är ett stort steg. Vi måste skola in och utbilda yngre förtroendevalda, den utbildningen som fanns tidigare var en jättebra språngbräda. Alla säger att den här frågan är viktig, men det händer ingenting. Vi har stött på förbundet om utbildningar men inte fått något gehör, säger Erika Lundmark.

Frågan är dock inte sopad under mattan. Inom Unionen pågår ett arbete med att ta fram en utbildning för att förbereda förtroendevalda inför högre uppdrag. Ambitionen är att sjösätta utbildningsprogrammet i början av 2014.
- Valberedningen har rätt i att en sådan utbildning behövs och organisationen har de facto i uppdrag att utveckla stöd för det här syftet under kongressperioden. Men hur angeläget det än är krävs att vi prioriterar våra resurser och under inledningen av kongressperioden har lejonparten gått in i satsningen på inflytandestrategin och utvecklingen av förbundets lokala förtroendevalda, säger Katarina Björk, chef för Unionens enhet för organisationsutveckling.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.