Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställda förlorade 3 000 av månadslönen efter ägarbyte

När Telenor nyligen outsourcade sin kundtjänst i Umeå till callcenterföretaget Transcom blev personalen av med sin månadsbonus på upp till 3 000 kronor i månaden.
- Det har varit rena upprorsstämningen här. Men eftersom det har varit ett ensidigt åtagande kan vi inte göra någonting, klubbordförande Niklas Westerlund.
Anita Täpp Publicerad

Innan Telenor outsourcade sin kundtjänst till Transcom, som tog över verksamheten den 8 april, var endast ett fåtal anställda av Telenor. De flesta kom från bemanningsföretaget Uniflex och hade då en bonus på mellan 500 och 3 000 kronor i månaden, som betalades av uppdragsgivaren Telenor.

Att Telenor gjorde så hänger ihop med ett anställningstopp som företaget införde i början av 2009.

- Innan dess fanns alltid en chans för de konsulter som var anställda av Uniflex att få en Telenoranställning så småningom. När nu den möjligheten togs bort så införde man de här tilläggen för att ändå kunna behålla duktiga medarbetare. Det var alltså ett sätt att visa uppskattning kan man säga, berättar Niklas Westerlund.

Telenors bonus har inneburit ett ekonomiskt tillskott på mellan 500 och 3 000 kronor i månaden för de Uniflexanställda.

Men när nu Telenor har sålt ut hela sin kundtjänst till callcenterföretaget Transcom så har man också dragit in alla bonus. Det därför att man nu anser att det är är Transcoms uppgift att se till att man har duktig personal som sköter kundtjänsten.

Beslutet har lett till stor upprördhet på arbetsplatsen.

- Men det har också berott på Transcoms sätt att ge besked om att bonusen dragits in. Det kom i ett kort mejl, bara några dagar innan företaget tog över, säger Niklas Westerlund.

Det normala vid den här sortens affärer är att anställda som följer med från ett bolag till ett annat behåller sin lön och övriga anställningsvillkor. Men eftersom Telenors bonus var ett så kallat ensidigt åtagande, där inga avtal träffats, kan facket inte göra något åt att den dragits in.

- Men nu inför i alla fall Transcom möjligheten att bli anställd av Transcom i stället och den förhoppning många har är att företaget kommer ta över 60 procent av alla konsulter från Uniflex så småningom.  Det är i alla fall vad Transcom har sagt.

- Och jag tror att de flesta vet att om de har ambitionen att vara kvar eller har jobbat här väldigt länge så har man goda chanser att få en anställning och kanske också en bra lön av Transcom. Vi har ju individuella löner och vill man behålla folk så måste de nog ge mer än man får som konsult.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.