Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Expert på elallergi lämnar SIF

Publicerad

Expert på elallergi lämnar SIF

Bruno Hagis arbete om elöverkänslighet har gett eko i den internationella forskarvärlden. Nu slutar han efter 19 år på SIF.

SIF började jobba aktivt med elöverkänslighet 1994 och hela tiden har Bruno Hagi varit drivande.
När han nu går i avtalspension kan han blicka tillbaka på 280 seminarier och fyra skrifter med miljonupplaga om elöverkänslighet. I 600 artiklar de senaste fem åren har SIF angetts som expertkälla.
- Jag har hört att riksdagsmän refererar till SIF när de pratar om elöverkänslighet. Det gör att vårt arbete känns meningsfullt.
Mest stolt är Bruno Hagi över det vetenskapliga nätverk som SIF byggt upp. Elva forskare, fyra läkare och ett antal experter samarbetar för att ta reda på mer om elöverkänslighet.
I siftidningen har Bruno Hagi varit en ofta anlitad expert. Och att hans arbete uppskattats av medlemmarna märks – två motioner till SIF-kongressen kräver att arbetet mot elöverkänslighet ska fortsätta när Bruno Hagi försvinner.
Själv är han orolig över hur det blir i framtiden. Hans efterträdare börjar inte förrän om fyra månader.
- Det finns en risk att viktiga kontakter går förlorade. För att behålla SIFs spetskompetens krävs hårt arbete.
Kongressen 1996 avsatte 800 000 per år till forskning om säkrare IT-utrustning, det så kallade Noll risk-projektet. En forskargrupp i Lund har fått pengar för att ta fram säkrare bildskärmar. Bruno Hagi tog även initiativ till forskning om DECT-telefoner. Det projektet har under hösten övertagits av TCO.
- Jag hoppas att SIF fortsätter kämpa för att elöverkänslighet blir godkänt som arbetsskada. SIF har mycket kunskap och det innebär ett ansvar. Allt fler blir elöverkänsliga. Tekniken måste anpassas till människan – tvärtom är omöjligt.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.