Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Varslade ordnar fest

Att förlora jobbet är allt annat än festligt. Men fest kan man förstås ha ändå. På fredag ordnas en stor baluns för alla varslade på Uniflex i Karlskrona.
Ola Rennstam Publicerad

I början av mars beslutade Telenor att flytta sin kundtjänst i Karlskrona till Kalmar och Göteborg. Det innebar att över 300 personer på bemanningsföretaget Uniflex i ett slag blev av med sina jobb.
Många har tagit chockbesked hårt - att hitta nytt jobb i Blekinge är inte det lättaste.
Men trots de dystra framtidsutsikterna har personalen beslutat sig för att sluta med värdighet och fira den fina sammanhållning som trots allt funnits under alla år. På fredag hålls en stor varselfest på nattklubben Harrys i centrala Karlskrona.

-  Vi kände att vi ville göra något kul tillsammans innan alla sticker iväg åt olika håll; en del följer med till Kalmar och Göteborg, andra börjar plugga och en del blir arbetslösa, säger Per Jansson, en alla dem som varslats.

- Vi har haft en jättebra sammanhållning under alla år och det vore tråkigt om det blev ett abrupt slut och att vi förlorade kontakten med varandra. På varselfesten hinner man förhoppningsvis snacka lite med alla och få en bra avslutning. Vi har fått jättebra respons på den här idén.

Närmare 150 av de varslade Uniflexarna har tackat ja till festinbjudan. Innan nattklubben slår upp dörrarna för allmänheten får personalen möjlighet att mingla, äta en bit och ta ett glas under ett par timmar. Alla betalar ur egen ficka och initiativet kommer helt och hållet från de uppsagda själva.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.