Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivaren fortsätter tiga

Trots att strejken vid callcenterföretaget Focus CRS i Fränsta snart pågått i ett par veckor har varken de anställda eller Unionen hört något från bolagets ägare, Peak Partners.
- Det är konstigt. Men stämingen är god och vi kämpar på, säger Frida Niemi, som är en av de strejkande.
Anita Täpp Publicerad

Ett tiotal Unionemedlemmar deltar i strejken som inleddes den 21 mars, med målet att få till ett kollektivavtal och schysta villkor för personalen.

I dag uppges de anställda tjäna 85 kronor i timmen och sakna övertidsersättning, försäkringar och pensionsavsättningar.

- Vi har gjort ett vaktschema nu så att det alltid står minst två av oss här utanför vårt jobb under arbetsdagen. Sedan är det också alltid någon från Unionens regionkontor här och ger oss stöd, säger Frida Niemi.

- Vi får fortfarande mycket stöd av andra, folk kommer med fikabröd, tutar när de åker förbi och folk från andra fackförbund har också varit hit och hejat på oss. Och på Uninonens Facebooksida har över 6 000 gillat vår aktion, vilket är jäkligt mäktigt.

Callcenterföretaget Focus CRS etablerade sig i Fränsta för drygt ett år sedan. Dess ägare Peak Partners sysslar med finansiell rådgivning till företag och privatpersoner.

-  Vi får listor så att vi kan ringa upp folk och erbjuda kostnadsfria seminarier. Vi raggar alltså kunder åt Peak Partners, säger Frida Niemi.

- Sedan kan man tycka att det är märkligt att Peak Partners som ju ger ekonomisk rådgivning inte kan ha kollektivavtal och betala vettiga löner till sin personal. De ger rådgivning om pensionssparande till privatpersoner, samtidigt som de alltså inte gör några pensionsavsättningar till oss. Man undrar ju hur de resonerar.

I ett pressmeddelande har Focus CRS tillbakavisat uppgifterna om att man inte skulle vilja ha kollektivavtal. Tvärtom har man för avsikt att ingå avtal på sikt, skriver man, men har "valt att under etableringsfasen i första hand säkerställa bolagets fortlevnad".

Men Patrick Åsell, som är ombudsman på Unionens regionkontor i Mellannorrland, tvivlar.

- Jag tycker att de ganska tydligt visat att det där bara handlar om förhalningstaktik från deras sida vilket är väldigt trist eftersom det inte kostar några jättestora pengar att teckna kollektivavtal.

- Det här är ett företag som haft en stor personalomsättning eftersom många valt att lämna det. Då kan man ju tycka att företaget borde uppskatta att man nu har en grupp anställda som faktiskt vill jobba kvar om de får schysta villkor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.