Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Motionär vill lägga ner siftidningen

Publicerad

Motionär vill lägga ner siftidningen

Siftidningen kostar för mycket och ger för lite relevant information. Det tycker Per Allfelt som i en motion till kongressen kräver att tidningen ska läggas ner.

Per Allfelt jobbar som systemvetare på Scancem i Malmö. Han har slutat läsa siftidningen och vill att den ska läggas ner.
Varför vill du lägga ner siftidningen?
- Jag tycker att den innehåller för lite nyttig information. Det mesta som står har jag redan läst i andra tidningar eller hört om på TV. Siftidningens reportage är en onödig utgift. Och det gör mig arg att SIF lägger pengar på ett korsord. Det har inget med facket att göra.
Många andra medlemmar verkar uppskatta korsordet. Varje månad kommer nästan tusen svar.
- Jag tycker inte att mitt fack ska syssla med sådant.
Vad vill du ha i stället?
- Enkla stenciler med facklig information som skickas till medlemmarna. Om avtal, löneförhandlingar och kontakter med andra fackförbund. Informationen måste fortsätta skickas, det går inte att ersätta den med internet.
Tryckning och distribution står för 75 procent av kostnaden för siftidningen. Så det blir inga jättesummor som SIF sparar. Vill du inte ha några reportage som en bonus?
- Jag har ett stressigt jobb och får redan alldeles för mycket information från alla håll. Att få en ointressant tidning från facket gör mig bara ännu mer stressad.
Finns det något du tycker om med siftidningen?
- Kanske att läsa om intressanta fall. Enskilda medlemmar som råkat ut för något. Om inte andra tidningar redan skrivit om dem.
Vi planerar att göra om siftidningen till ett månadsmagasin. Första numret av nya magasinet kommer lagom till kongressen. Kan du ge oss på redaktionen några tips?
- Mer rent facklig information. Och sådant som inte stått i andra tidningar. Det kan vara bra att tidningen kommer mera sällan. Då blir informationsstressen mindre.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Håller du med Per Allfeldt? Mejla gärna kommentarer!
Fotnot: I år kostar ett exemplar av siftidningen 3.64.   

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.