Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Våga prata om härskartekniker"

- Härskarteknikens bästa vän är tystnaden. Våga prata om det på arbetsplatsen och peka på fenomenet.
Det budskapet levererade retorikexperten Elaine Eksvärd under en föreläsning som lockade till både skratt och eftertanke.
Ola Rennstam Publicerad 8 mars 2013, kl 13:39

Med anledning av Internationella kvinnodagen ordnade Unionen föreläsningar och aktiviteter under parollen "Ta plats! En dag i jämställdhetens tecken". Över 200 personer - 99 procent kvinnnor - hade tagit sig till Unionens förbundskontor för att lyssna på retorikexperten och författaren Elaine Eksvärds föreläsning om härskartekniker. Med en stor portion humor och med hög inkänningsfaktor berättade hon om sina egna erfarenheter och levererade en rad handfasta råd på hur man ska tackla situationen om man blir utsatt.

- Bli inte arg eller ledsen om någon inte tror att du kan teknik för att du är kvinna, utan fråga intresserat varför vederbörande inte tror det. Att vara nyfiken och trevlig är nyckeln, då vågar de utveckla, säger hon.

Det finns många olika härskartekniker. Elaine Eksvärd har definierat åtta typer, läs mer om dem här. Begreppet härskarteknik är kanske mest förknippat med manschauvinism men Elaine Eksvärd poängterar att det inte bara handlar om män som förtrycker kvinnor eller chefer som missbrukar sin makt. Maktspråket är något som vi alla, oavsett kön, ålder och position, använder mot varandra - problemet är att de flesta av oss inte vet om det.

Elaine Eksvärds huvudbudskap är att vi måste börja prata om härskartekniker och peka på fenomenet. På arbetsplatser och i vardagen.

- Härskarteknikens bästa vän är tystnaden. Ta tag i problemet på arbetsplatsen, annars kryper den in i väggarna och blir en del av kulturen. Man tror att den som utövar härskartekniken borde förstå själva, men det gör man sällan. Berätta för personen hur du upplever det.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.