Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Riskerar bli uppsagd efter inlägg på Facebook

I november förra året satte Martin Öberg ner foten och protesterade mot främlingsfientligheten i fikarummet på Ringhals. Nu upplever han att hans nya chef på kärnkraftverket försöker provocera honom att säga upp sig.
- Med utdrag från Facebook anklagas jag vara en bråkmakare, psykiskt instabil och ett hot mot verksamheten. De vill straffa mig för att jag stod upp mot rasismen, säger Martin Öberg.
Siv Öberg Publicerad

Det var en helt vanlig fredag. Alla såg fram emot helgen och stämningen var på topp. Plötsligt blev Martin Öberg uppkallad till gruppchefen för strålskyddet.

Martin som för tillfället går på a-kasseersättning utbildas i ett trainee program av Nuvia Nordic AB, ett företag som är underentreprenör på Ringhals i Värö. Utbildningen varar i elva veckor och är tänkt att vara en sluss in på en två månaders anställning. Nuvia Nordic AB förmedlar strålskyddstekniker till olika kärnkraftverk i Norden och övriga världen.

Martin Öberg trodde att han fyllt i sin tidrapport fel men inne på kontoret väntade mycket värre saker. Han blev anklagad för att ha hotat sina arbetskamrater till livet på Facebook och därmed brutit mot företagets policy. Gruppchefen läste högt från en lapp: "Mår inget bra idag" och "Ringhals köttbergsmaffia börjar sätta djupa spår" och "Man vill ju skalpera de som är för våld mot kvinnor".

- Visst hade jag skrivit allt det där på Facebook. Jag försökte förklara att det inte alltid så lätt att bara sitta och följa med strömmen. Det är en så tydlig mansvärld på Ringhals. Min chef tycker att jag är en bråkstake som bara är ute efter uppmärksamhet, säger Martin Öberg.

- Sedan frågade chefen mig om jag funderat på att ta livet av mig. Någon hade sagt att jag ville skjuta mig själv. Jag bara skakade på huvudet. Gruppchefen sa att han ansåg att jag var psykiskt instabil och ett hot mot Ringhals. Han uppmanade mig att säga upp mig själv, berättar Martin Öberg.

Det blev ingen mysig helg. Martin Öberg kontaktade sitt fack Unionen som uppmanade honom att gå till jobbet. Trots att han mår dåligt tog han uppmaningen på allvar. Men varje dag han passerar välkomstskylten till Ringhals undrar han om den verkligen gäller för honom också?

Gruppchefen vägrar kommentera det inträffade och hänvisar till Ringhals presstjänst.

Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals:

- Vi accepterar inte att någon blir diskriminerad eller trakasserad. Men arbetsgivaren Nuvia Nordic AB får göra en utredning och undersöka vad som hänt och vem som sagt vad.  Sedan måste vi ta reda på vad Martin Öberg menar när han skriver så på Facebook. Det är tydligt att han är missnöjd med sin arbetssituation. Vi har jobbat målmedvetet på att få in fler kvinnor, men Ringhals är fortfarande en manligt dominerad arbetsplats.

Anders Hallgren, vice vd Nuvia Nordic AB

- Vi tar detta på absolut allvar och kommer att göra en djuplodande utredning för att få fram vad som ligger till grund för det inträffade. Gruppchefen förnekar att han bett Marin Öberg säga upp sig själv. Däremot har han uppmanat honom att sluta skriva saker på Facebook och Twitter eftersom det sårar medarbetare och skadar både vårt företag och Ringhals.

- Jag känner inte Martin Öberg men vill givetvis prata med honom och få hans bild av vad som hänt. Det är inte bra om en medarbetare känner så här.

Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen

- Skyddet för en person som inte har ett anställningsavtal är begränsat. Men genom att Martin Öberg går en utbildning som ska resultera i en anställning finns det en möjlighet att rent rättsligt likställa det med ett anställningsförhållande.

- Arbetsdomstolen har i sina tidigare domar angående hot på Facebook ifrågasatt om det rört sig om verkliga hot. Som jag ser det skulle det troligen inte finns någon saklig grund för en uppsägning och då skulle chefens agerande kunna ses som en framprovocerad uppsägning.

  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.