Ständig tillgänglighet, men stor flexibilitet - vårt arbetsliv blir allt mer gränslöst. Möjligheten att själv bestämma var och när man ska arbeta har ökat i takt med den tekniska utvecklingen. Men ökat har också kraven på att alltid vara tillgänglig för chefen, kolleger och för kunder. När fasta arbetstider och fasta arbetsplatser luckrats upp krävs helt enkelt nya förhållningssätt och en förmåga att sätta gränser.
Nu ska forskare vid Stockholms universitet undersöka hur det är att arbeta gränslöst och vilka konsekvenser det får för hälsa och privatliv. Totalt ingår 11 000 personer i undersökningen.
- Utvecklingen går mot ett allt större tryck på att integrera arbete och privatliv. Då måste man hitta bra verktyg för att klara det och må bra. Det vi är intresserade av är vilka strategier människor använder sig av för att hantera den här gränslösheten, säger projektledaren Christin Mellner, doktor i psykologi och arbetslivsforskare vid Stockholms universitet.
- Vi hoppas hitta dem som klarar det här för att förstå vad det är de gör. Vilka metoder fungerar i meningen att man har en god balans i livet, hälsan i behåll och får tillräckligt med återhämtning? säger projektledaren Christin Mellner, doktor i psykologi och arbetslivsforskare vid Stockholms universitet.
Studien fokuserar på några grupper som på olika sätt har ett arbete där det kan vara svårt att sätta gränser mellan jobb och fritid. Unionenmedlemmar inom bland annat it och telekom kommer att utgöra en stor del av undersökningsdeltagarna, cirka 3 000.
- Det är extra roligt att få göra undersökningen bland Unionens medlemmar för att man arbetar så medvetet och aktivt med de här frågorna. Unionen har tagit till sig tidigare studier om gränslöst arbete och omsätter det praktiskt på ett sätt man önskar som forskare, säger Christin Mellner.
Hon tror att forskningsprojektet bland annat kommer att visa att oroväckande många tjänstemän jobbar för mycket, har svårt att sova och stänga av tankar på jobbet under sin lediga tid.
- Det ska bli intressant att se hur människor utnyttjar den här flexibiliteten. Är det så att friheten gör att man jobbar mycket mer än de 40 timmarna som man har betalt för? Och att det någonstans krävs för att få jobbet gjort, för att det är ett sådant tryck?