Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ny studie ska visa på följderna av gränslöst arbete

Vilka strategier har de personer som klarar av balansen mellan arbete och fritid? Den frågan ska forskare vid Stockholms universitet bland annat söka svaret på i en stor studie om gränslöst arbete som omfattar 3 000 Unionenmedlemmar.
Ola Rennstam Publicerad

Ständig tillgänglighet, men stor flexibilitet - vårt arbetsliv blir allt mer gränslöst. Möjligheten att själv bestämma var och när man ska arbeta har ökat i takt med den tekniska utvecklingen. Men ökat har också kraven på att alltid vara tillgänglig för chefen, kolleger och för kunder. När fasta arbetstider och fasta arbetsplatser luckrats upp krävs helt enkelt nya förhållningssätt och en förmåga att sätta gränser.

Nu ska forskare vid Stockholms universitet undersöka hur det är att arbeta gränslöst och vilka konsekvenser det får för hälsa och privatliv. Totalt ingår 11 000 personer i undersökningen.

- Utvecklingen går mot ett allt större tryck på att integrera arbete och privatliv. Då måste man hitta bra verktyg för att klara det och må bra. Det vi är intresserade av är vilka strategier människor använder sig av för att hantera den här gränslösheten, säger projektledaren Christin Mellner, doktor i psykologi och arbetslivsforskare vid Stockholms universitet.

- Vi hoppas hitta dem som klarar det här för att förstå vad det är de gör. Vilka metoder fungerar i meningen att man har en god balans i livet, hälsan i behåll och får tillräckligt med återhämtning? säger projektledaren Christin Mellner, doktor i psykologi och arbetslivsforskare vid Stockholms universitet. 

Studien fokuserar på några grupper som på olika sätt har ett arbete där det kan vara svårt att sätta gränser mellan jobb och fritid. Unionenmedlemmar inom bland annat it och telekom kommer att utgöra en stor del av undersökningsdeltagarna, cirka 3 000.

- Det är extra roligt att få göra undersökningen bland Unionens medlemmar för att man arbetar så medvetet och aktivt med de här frågorna. Unionen har tagit till sig tidigare studier om gränslöst arbete och omsätter det praktiskt på ett sätt man önskar som forskare, säger Christin Mellner. 

Hon tror att forskningsprojektet bland annat kommer att visa att oroväckande många tjänstemän jobbar för mycket, har svårt att sova och stänga av tankar på jobbet under sin lediga tid.

- Det ska bli intressant att se hur människor utnyttjar den här flexibiliteten. Är det så att friheten gör att man jobbar mycket mer än de 40 timmarna som man har betalt för? Och att det någonstans krävs för att få jobbet gjort, för att det är ett sådant tryck?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.