Den grundlagsskyddade meddelarfriheten, det vill säga rätten att slå larm om missförhållanden på arbetsplatsen, gäller enbart för anställda i offentlig verksamhet. Lagen ger också ett skydd mot att arbetsgivaren efterforskar källan till uppgifter som lämnas till medierna. Nu har regeringen beslutat att utreda hur man kan stärka skyddet även för privatanställda så kallade visselblåsare, rapporterar Dagens Nyheter.
Den statliga utredningen ska ledas av justitierådet Per Virdesten och tanken är inte att utvidga meddelarfriheten utan att i stället förstärka anställningstryggheten. Det innebär att det blir fortsatt tillåtet för privata arbetsgivare att efterforska källor men svårare att vidta åtgärder mot arbetstagaren. Regeringens ambition välkomnas av TCO.
- Att se över det arbetsrättsliga skyddet är ett jättebra bra steg av regeringen. Och det är precis det vi har krävt, så vi ser det som en delseger, säger Ingemar Hamskär, senior juridisk rådgivare på TCO.
- Men man måste gå flera olika vägar. Det handlar inte bara om lagstiftning utan även om kollektivavtal, upphandlingsfrågor och attityder hos chefer, att det skapas en miljö där det är högt i tak.
Sedan tidigare pågår en utredning vid justitiedepartementet som ser över meddelarfriheten.
- Även för de som har meddelarskydd i dag är rädda för att säga vad de tycker och slå larm. Därför är det viktigt att meddelarfriheten utvidgas och att man tittar på det arbetsrättsliga skyddet. Det skulle också behövas högre skadestånd generellt, om någon på privat sida använder sin yttrandefrihet och framför kritik är det alldeles för billigt att köpa ut en arbetstagare, säger Ingemar Hamskär.