Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nio av tio tjänstemän nu på nya jobb

Nära 92 procent av de tjänstemän som fått hjälp av Trygghetsrådet efter Saabs konkurs har nu nytt arbete.
- I den här gruppen har många fler än vanligt kunnat välja mellan flera jobb, fått tillsvidareanställning och högre lön, säger TRR:s regionchef Jonas Björkman.
Anita Täpp Publicerad 8 februari 2013, kl 14:00

Av de 3 700 personer som förlorade sina arbeten i samband med Saabs konkurs skrevs nästan 3 400 in hos Arbetsförmedlingen.

I dag har 69 procent, eller cirka 2 600, av dessa tjänstemän och arbetare gått vidare till någon form av arbete eller studier.

De flesta av dem, drygt 1 500, har ett arbete utan stöd.

Niklas Pettersson, chef på Arbetsförmedlingen Trestad Industri, har i nuläget inga exakta siffror på hur många tjänstemän respektive kollektivanställda som fått de jobben.

- Men om jag ska gissa så har två tredjedelar gått till tjänstemännen, säger han.

Resterande 1 100 personer arbetar eller studerar med stöd från Arbetsförmedlingen.

Men sedan finns alltså också en stor grupp, runt 800 personer, som står helt utan sysselsättning, av vilka en stor majoritet är arbetare.

Av de 1 448 tjänstemän som fick TRR:s hjälp efter konkursen går nu bara drygt 200 utan sysselsättning.

- Det har ju gått väldigt bra för den här gruppen. Om man tittar på vårt resultat under förra året så hade 86 procent av dem vi avslutade vårt samarbete med fått jobb. Men vad gäller de Saabanställda så har vi nu redan avslutat 91,8 procent eftersom de fått nya jobb, säger Trygghetsrådets regionchef Jonas Björkman.

Av dessa har en stor majoritet, eller 88,7 procent, fått nytt arbete medan resterande startat ett eget företag.

Jobben har i första hand funnits inom fordonsindustrin, dit över 40 procent av tjänstemännen gått, medan många nu också jobbar som konsulter, som ofta anlitas av fordonstillverkarna, eller på verkstadsföretag.

För de drygt 200 tidigare Saabanställda som ännu inte har någon sysselsättning återstår minst ett års hjälp av Trygghetsrådet.

- De har ju två års omställningstid utöver uppsägningstiden och för några börjar det väl ticka in på det andra året snart. Men det kommer säkerligen att gå bra för de allra flesta, säger Jonas Björkman.

Varför har inte de fått jobb ännu?

- Att ha jobbat en massa år på samma företag är ju ingen  framgångsfaktor på arbetsmarknaden så det kan ju ligga en del till last. Men sedan kan det också vara så att en del gått den långa vägen och jobbat sig upp till en befattning som varit ganska kvalificerad men där det ändå inte riktigt håller när man ska söka jobb på exempelvis Volvo, eftersom man inte har papper på det man kan.

- Därför pluggar nu en del nu på högskolan  för att få papper på att de exempelvis är kunniga på Lean eller att leda människor, som en utbildning inom personal och HR-området, så att de får lite högskolepoäng som hjälper dem vidare, säger Jonas Björkman.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.