Rickard Gustafsson är en av tre nominerade till priset som årets chef, som delas ut vid resegalan Grand Travel Award i Stockholm om ett par veckor. I nomineringen står, enligt DI, bland annat:
"SAS koncernchef hade modet att utmana alla inklusive fackföreningar för att rädda SAS - och räddade därmed majoriteten av arbetstillfällen samt produkten till de skandinaviska kunderna".
Transportfackets ordförande Lars Lindgren har reagerat starkt på motiveringen, med tanke på det som hände i höstas, när Rickard Gustafsson och flygbolagets styrelse tvingade SAS-facken att gå med på lönesänkningar för att, som ledningen hävdade, bolaget annars skulle kunna gå i konkurs. Senare visade det sig att 18 SAS-chefer samtidigt fått 14 miljoner kronor i bonusar.
Arrangören av galan har förklarat att nomineringarna gjordes redan i mitten av december och då långt innan SAS bonusar blev kända,
Men den ursäkten håller inte, anser kabinklubbens ordförande Christer Karlsson.
- Mycket av det som mina medlemmar är kritiska mot är ju det som hände i november. Sedan är det klart att det som hände med bonusarna har spätt på hela förtroendekrisen. Många av mina medlemmar känner sig svikna och är förtvivlade över det som hänt.
Kommer ni att göra något för att protestera mot nomineringen?
- Nej, visst kommer vi att kommentera det här, men som lokal klubb gör vi nog inget mer. Det känns mer som en fråga för förbundet på central nivå. Och nu har man ju ändå agerat genom att ta upp det i sociala medier som på Twitter, säger Christer Karlsson.
Enligt Unionens presschef Louise Gerdemo Holmgren har förbundet för närvarande inga planer på att agera på något ytterligare vis.
- Vi hade ju synpunkter och uttalade också mycket skarp kritik om förhandlingarna i höstas och den kritiken, att vi ansåg att det sköttes oerhört illa, finns ju kvar. Men just nu finns inga planer på att göra något mer åt den här nomineringen från central nivå, säger hon.
Fakta
I november tvingades SAS-personalen gå med på försämrade traktamenten och pension, inställda lönehöjningar och ökad arbetstid sedan ledningen hävdat att risken för konkurs annars var överhängande. Senare blev det känt att 18 höga chefer har fått dela på 14 miljoner kronor i bonusar, vilket företaget försvarade med att det var nödvändigt för att inte förlora nyckelkompetens. Två av dessa chefer har nu lämnat bolaget.