Fyra kontorsrum hos elgrossisten Selga i Sundsvall saknar fönster. För att de anställda skulle få tillgång till dagsljus löste arbetsgivaren problemet med att bygga inglasade väggar. Det skulle räcka för att uppfylla kraven på dagsljus ansåg man.
Men det resonemanget höll inte ansåg skyddsombudet efter att ha inspekterat lokalerna. Efter att mängden dagsljus mättes konstaterades det att värdena var för låga. Skyddsombudet vände sig då till Arbetsmiljöverket som nu hotar med en halv miljon kronor i vite om företaget inte ser till att personalen får tillgång till dagsljus innan sista mars.
Selgas regionchef säger till Sundsvalls Tidning att han anser lokalerna vara både fina och ge lagom med ljusinsläpp men man kommer självklart att åtgärda bristerna.
Dagsljus och tillgång till utblick är en viktig del i en god arbetsmiljö. Ett rum utan tillgång till dagsljus påverkar hälsan och välmående negativt.
- Man får väsentligt sämre synkronisering av dygnsrytmen. Får vi inte exponeras för dagsljus kan nivåerna av sömnhormonet melatonin öka. Det finns också en ökad risk för känsla av instängdhet och stressreaktioner, särskilt om man är van att arbeta i ett rum med dagsljus, säger Per Nylén, ljusexpert på Arbetsmiljöverket.
Kravet är att arbetsplatser och personalutrymmen där anställda vistas mer än tillfälligt ska ha tillfredställande med dagsljus och möjlighet till utblick. Men det gäller till exempel inte gruvor, vissa gallerior och fotolabb där anställda i stället ska ha god tillgång till dagsljus under sina raster och pauser.
Kan dagsljus ersättas av till exempel starka lampor?
- Elbelysning kan i dag inte ersätta dagsljus som är starkare och innehåller mer av blå våglängder vilket behövs för att reglera sömhormonet melatonin. Dagsljuset varierar också över dagen i intensitet, säger Per Nylén.