Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler anmäler Bemannia

Det fortsätter strömma in anmälningar till Unionen från anställda på bemanningsföretaget Bemannia. I Göteborg förbereds som bäst en gemensam begäran om förhandling om ett eventuellt kollektivavtalsbrott samtidigt som det runt om i landet pågår ärenden där individuella medlemmar företräds.
Johanna Rovira Publicerad 30 januari 2013, kl 14:40

Anställda på företaget Bemannia, som hyr ut personal både till företag, kommuner och myndigheter, har bland annat fått felaktiga löner, fel övertidsersättning och fel ersättning för förskjuten arbetstid. Tony Andersson, ombudsman på regionkontoret i Göteborg, håller som bäst på att samla in lönespecar och anställningsbevis från anställda runt om i landet som hört av sig till Unionen.

- Ett femtiotal medlemmar har hört av sig till mig och bidragit med underlag och det fortsätter strömma in anmälningar, säger Tony Andersson.

-  Vi misstänker att företaget begått brott mot kollektivavtalet och vår ambition är att skicka in en begäran om förhandling så snart som möjligt. Jag kommer att yrka skadestånd för våra medlemmar.

Parallellt pågår det 16 ärenden där enskilda Unionenmedlemmar försöker få ut rätt lön eller ersättning. I måndags skulle till exempel regionkontoret i Stockholm ha träffat företrädare för Bemannia för att  förhandla för några av medlemmarnas räkning, men företaget begärde uppskov för att rätta till vissa missförstånd.

Unionen konstaterar dock att eftersom alla ärenden är av liknande karaktär kan det knappast handla om ett missförstånd från arbetsgivarens sida.
- Underlagen jag fått in verkar inte stämma, men om det är ett kollektivavtalsbrott eller inte visar sig  - jag vill inte föregå själva förhandlingen, säger Tony Andersson.

Bland annat har vissa anställda fått anställningsavtal där det står att de är "ambulerande, med flexibel ej garanterad tid", vilket inte är förenligt med Unionens kollektivavtal. Det verkar också som om flera av dem som hört av sig till förbundet, inte är anmälda hos Collectum och alltså inte fått någon tjänstepension inbetald.

- I och för sig är flera av dem som jobbar på Bemannia under 25 och har inte börjat tjäna in tjänstepension än, men de ska ändå anmälas till Collectum.

Turbulensen kring Bemannia har medfört att Unionen värvat fler medlemmar på företaget.
- Det är oerhört välkommet. Ju fler som är medlemmar desto mer stöd har vi i ryggen när vi förhandlar, säger Tony Andersson.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.