När man kliver in i ett av Mysafetys två kontor mitt i centrala Uppsala, känns det lite som att komma in i en ungdomsgård. Inte enbart för att majoriteten av de 40 säljarna är tämligen unga, utan för att telefonsystemet precis har gått ner, så telefonbåsen är övergivna och i stället passar de anställda på att prata, spela tv-spel och fika efter ett improviserat möte.
När telefonerna är döda kan de anställda inte sälja de säkerhetslösningar de annars säljer och går därför miste om eventuell provision. Men flertalet av personalen har en fast grundlön.
- Jag tror vi ligger ganska bra till jämfört med branschen i övrigt, säger Lotta Stenström, ordförande i den nystartade klubben på Uppsalakontoren.
Själv har hon dock valt att behålla den gamla, lägre lönen men får i stället provision från första kronan hon drar in.
- Det finns både för- och nackdelar med det, konstaterar hon.
Med den nybildade klubben finns dock bara fördelar. Den såg dagens ljus efter lite påtryckningar och uppmuntran från både regionkontoret och arbetsgivaren. Lotta åtog sig att axla manteln som ordförande eftersom hon har facklig erfarenhet från ett tidigare jobb, som scenarbetare på Dramaten.
Lottas kollega Christofer Stockselius ställde upp på att ta hand om arbetsmiljöfrågorna. De förtroendevaldas största utmaning blir att rekrytera fler till klubben. Hittills har de fått med nästan hälften av gänget, men de upplever att det finns ett visst motstånd att gå med.
- Tråkigt nog är det inte många som engagerar sig fackligt. Det är mycket unga människor som jobbar här och alla har inte koll på vad de har rätt till, så det är bra för dem att det finns någon att vända sig till som står på deras sida, säger Christofer Stockselius.
- Det är svårt att hävda sin rätt om man inte vet vilka rättigheter man har, säger Lotta Stenström.
Från arbetsgivarens håll har man däremot inte stött på något motstånd.
- Vi har fått den tid vi behöver, de betalar alla resor och sådant och vi upplever att företaget stöder oss i det fackliga arbetet.
- Arbetsgivarna är verkligen måna om att vi ska må bra - vi har ett högt friskvårdsbidrag, 3000 kronor, och får färsk frukt varje dag. Dessutom bjuder företaget på frukost varje morgon. Det är också arbetsmiljö, säger Lotta Stenström och Christofer Stockselius.
Fakta
Sedan Unionen bildades har förbundet vuxit med mer än 50 000 medlemmar. Antalet klubbar är dock 233 färre än när Sif och HTF slogs ihop. Fler medlemmar saknar i dag någon form av facklig representation på sin arbetsplats än för fem år sedan, enligt en granskning i Kollegas papperstidning som kommer i början av nästa vecka.