Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mobbad blev avstängd från a-kassan.

Kvinnan fick nog av chefens trakasserier och sa upp sig från jobbet. Därmed blev hon avstängd från a-kassan i nio veckor. Ett beslut som IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen nu har överklagat.
Petra Rendik Publicerad

Kvinnan, som är medlem i Unionens arbetslöshetskassa, började jobba på ett träningscenter 2007. Efter fyra år fick hon nog av arbetsgivarens trakasserier och sa upp sig. Trots läkarutlåtande som redogör för besvär som kvinnan fått till följd av mobbningen, beslutade a-kassan att stänga av henne från rätten till ersättning i 45 dagar.

Säger du upp dig från jobbet gäller normalt en karenstid innan du har rätt till a-kassa. Men går det att visa på giltiga skäl till uppsägningen, till exempel mobbning, kan man slippa avstängning.

Kvinnans upplevelser av mobbning ifrågasätts inte men a-kassan anser att det inte gjorts tillräckliga försök på arbetsplatsen för att komma tillrätta med problemen, vilket är ett krav för att slippa karenstiden. Beslutet överklagades men även förvaltningsrätten gick på a-kassans linje.

Nu överklagar IAF beslutet till kammarrätten. Det måste klargöras i domstol om det är rimligt att ställa samma krav på åtgärder på en liten arbetsplats där arbetsgivaren är den som utsatt en anställd för kränkande behandling menar IAF

Erika Roupé Ejderhamn, jurist på Unionen, tycker att det är bra att IAF överklagar förvaltningsrättens dom.

- På en större arbetsplats finns helt andra möjligheter att ta till vid mobbning, så som policyn, fackklubbar och  arbetsmiljöombud. Frågan är om det går att ställa samma krav på en liten arbetsplats. Förhoppningsvis kan ett domslut ge oss svar på vad som anses vara tillräckliga konstruktiva försök att komma tillrätta med mobbning.

Fakta

  • Att inte säga upp dig innan du pratat med facket. Finns inget fackombud, klubb eller arbetsmiljöombud på jobbet, kontakta ditt regionkontor.
  • Att prata med a-kassan och hör vad som gäller.
  • Att samla på dig bevis och intyg som styrker trakasserierna. Be kollegor att vittna, prata med din läkare som kan intyga att du mår dåligt. Gör så mycket du kan innan du säger upp dig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.