Förra året, när Jobba hemma-dagen arrangerades för första gången, deltog ett 50-tal företag och organisationer som stängde kontoret för att de anställda skulle jobba på distans.
I år hoppas Microsoft att ännu fler ska delta i arrangemanget och hittills har ett 60-tal anmält sig.
Eva Fors, affärs- och marknadsdirektör på Microsoft i Sverige, sticker inte under stol med att en anledning till varför man tagit initiativet till Jobba hemma-dagen är att man gärna vill sälja it-lösningar som gör det möjligt att jobba på distans.
- Men vi har också själva många års goda erfarenheter av distansarbete och ser därför gärna att fler inser fördelarna med det.
Varför är det bra?
- Dels mår medarbetarna bättre när de själv får välja var de jobbar bäst samtidigt som de har lättare för att få ihop sitt livspussel. Och då blir de också mer effektiva och produktiva. Och bara det att du slipper förflytta dig till och från jobbet spar en massa tid och är dessutom bra för miljön.
Men det finns väl också nackdelar?
- Jo, vi är ju också sociala varelser och det är ändå i mötet med andra som det skapas energi, så ibland är det ändå bra att vara på kontoret. Men det beror också på vad man gör för stunden och vilken typ av människa man är. Vi är ju olika.
- När man distansarbetar måste man också själv kunna sätta tydliga gränser mellan sitt arbete och privatlivet, så att man inte jobbar för mycket. Och då krävs också att man kan ha en öppen dialog med sin chef så att man verkligen vet vad som förväntas av en.
Varför distansarbetar inte fler?
- Jag tror att en anledning är att många chefer har för stort kontrollbehov därför att de är osäkra i sin roll och tycker att det känns tryggt att se sina medarbetare på kontoret, att de känner att de har koll på att de verkligen jobbar. Men då är det viktigt att förstå att det inte är säkert att medarbetarna är mest produktiva därför att man ser dem sitta på rumpan i flera timmar.
- Ett annat hinder kan vara att arbetsgivare oroar sig för sådana saker som företagets integritet, säkerhet och access till olika system. Men i dag finns så pass bra säkerhetslösningar att det inte är någon säkerhetsrisk när man sitter någon annanstans och jobbar.
Men alla har ju inte arbetsuppgifter som kan skötas på distans.
- Nej, så är det ju. Samtidigt borde vi oftare ifrågasätta om kontoret verkligen är ett måste för allt som ska utföras. Och distansarbete behöver ju inte alltid betyda att man jobbar hemifrån. Det finns exempelvis en undersökning som visar att anställda själva upplever att de är mest kreativa i en cafémiljö.
- Men det viktigaste är att medarbetarna själv får avgöra var de fysiskt ska befinna sig för att utföra sitt jobb på bästa sätt. Om de också tydligt har fått veta vad som förväntas av dem så mår de också bättre och blir mer effektiva, säger Eva Fors.
Fakta
Enligt en undersökning från Novus distansarbetade 49 procent av 2 585 intervjuade tjänstemän under förra året. Tjänstemännen jobbar både inom den privata och offentliga sektorn i Sverige.
Av dem som uppgav att de distansarbetat hade 7,9 procent arbetat utanför kontoret varje dag eller nästan varje dag medan 30 procent uppgav att de gjort det en till flera gånger i veckan och resterande gjorde det mer sällan.
Undersökningen, som beställts av Microsoft, gjordes i december 2012.