Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lokalkontor ska ge 8 000 nya medlemmar

Unionen öppnar ett extra kontor på Lindholmen i Göteborg. Målsättningen är att värva 8 000 nya medlemmar de kommande två åren.
Ola Rennstam Publicerad

Lindholmen vid Göta älvs norra strand är ett expansivt område med företag inom till exempel it, media, forskning och konsultverksamhet. I februari öppnar Unionen Göteborg en filial med åtta anställda i området för att möta upp det stora behov som uppstått.

- Lindholmen är Göteborgs motsvarighet till Kista, en plats där det händer otroligt mycket. Där finns det ett forskningscenter, It-universitet och alla företag. Det är ett område som växer och där vi har många medlemmar och tanken är att komma närmare dem och vara närvarande i den förebyggande verksamheten, säger projektledaren Pernilla Laurin.

Förutom att stötta klubbar och möta befintliga medlemmar ser Unionen att det finns en enorm värvningspotential med ett lokalt kontor på Lindholmen. Förra året fick Göteborgsregionen sammanlagt 9 414 nya Unionenmedlemmar. Ambitionen med Lindholmensatsningen är, enligt Pernilla Laurin, 8 000 nya medlemmar på två år.
- Målet är väldigt högt satt och det kräver att vi tänker nytt. Vi kommer att fortsätta göra många företagsbesök men det kommer inte att räcka, säger hon.

Kreativitet och innovationskraft är två ledord som kommer att prägla filialen och dess arbete de kommande två åren. För att släppa loss kreativiteten hos dem själva kommer Unionens personal att samarbeta med en konstnär.
- Vårt fokus är att bli en del i företagens innovation och utveckling här i Göteborg. Vi tror att släpper man loss kreativiteten bland medarbetarna får man en bra arbetsmiljö som sannolikt leder till tillväxt i företagen, säger Pernilla Laurin.

- Bakgrunden till satsningen är att det växer upp nya branscher i storstäderna där Unionen har relativt låg organisationsgrad till exempel inom media och dataspelsområdet. Vi i Göteborg vill satsa på dem men mäktar inte med det med ordinarie organisation, därför har vi sökt och fått pengar från Unionens förbundsstyrelse för att få driva det här projektet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.