Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Företag som sparkade gravid inhyrd kvinna stäms

När den gravida kvinnan inte längre orkade med all beordrad övertid på det företag där hon var inhyrd, förlorade hon både uppdraget och sin anställning hos bemanningsföretaget. Nu har DO stämt det företag som hyrde in kvinnan för könsdiskriminering i Arbetsdomstolen.
Anita Täpp Publicerad

Det är första gången som Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer ett företag för könsdiskriminering av inhyrd personal.

- Enligt den nya diskrimineringslagen som började gälla 2009 så omfattas nu också de företag som hyr in personal från bemanningsföretag av diskrimineringslagen. De här företagens ansvar är en viktig fråga som vi nu vill få prövat, säger Anna Rosenmüller-Nordlandet på DO

Bemanningsföretaget fick veta att kvinnan var gravid i mars 2012. Samtidigt förklarade kvinnan hon att tänkte fortsätta utföra sitt uppdrag på det företag dit hon var uthyrd tills dess uppdraget skulle vara slutfört, i augusti förra året.

Kvinnan upplevde att det gick bra att klara arbetet, även om det var tungt och stressigt. Men snart började arbetsledarna beordra övertidsarbete som senare innebar att de anställda måste jobba övertid flera dagar i sträck.

När kvinnan sagt till sin chef att hon inte orkade med så mycket övertidsarbete på grund av graviditeten blev hon snart av med sitt uppdrag. Varpå hon också förlorade sitt jobb på bemanningsföretaget, där hon hade en tidsbegränsad anställning.

I stämningen till Arbetsdomstolen hävdar DO att det företag som hyrde in kvinnan har gjort sig skyldigt till könsdiskriminering, eftersom dess agerande har samband med hennes graviditet och därmed också hennes kön. DO vill därför att företaget ska betala 75 000 kronor i ersättning för diskrimineringen och ersättning för förlorad arbetsinkomst.

- Vi har ingen statistik på hur många anmälningar vi fått från andra som upplever sig ha blivit könsdiskriminerade av ett företag där de varit inhyrda, men det förekommer då och då, så det är inte ovanligt, säger Anna Rosenmüller-Nordlandet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.