Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så blir 2013 ditt bästa arbetsår

Det var inte längesedan vi skålade i champagne och lovade att 2013 ska bli året då vi fimpar för gott och börjar äta nyttigare. När du ändå är igång med ditt nya liv, bestäm dig också för att det kommande året ska bli ditt bästa arbetsår hittills. Unionens karriärcoach Johan Fogelberg ger dig sina bästa tips om hur du når dit.
Petra Rendik Publicerad

Gör upp en plan
Januari är en bra tid att bestämma dig för vilka mål du vill nå under året. Bestämt dig för vad som ska uppnås, när det ska göras och vilket ditt första steg ska vara. Skriv ner din plan och glöm inte ta hänsyn till vad som är realistiskt utifrån just dina förutsättningar.

Ladda för löneförhandling
Redan nu är det bra att samla på dig bra argument inför din löneförhandling. Förutom att skriva ned vad just du lyckats med under det gångna året är det också viktigt att ha koll på hur din lönenivå är i relation med kollegornas och branschens. Ju mer fakta du har och ju mer välorienterad du är, ju bättre intryck gör du på din chef. Glöm bara inte att anpassa dina förväntningar till rådande konjunktur och organisations ekonomiska situation.

Orientera mera
Om din plan innehåller ett karriärbyte är vägen ofta längre att gå än om du vill byta till samma jobb inom samma bransch. Tag vara på våren för att skaffa dig så mycket insikt och kunskap det bara går. Gör en kompetensinventering för att få en överblick över din kunskap. Prata med rekryterare om de anser att du har rätt profil för jobbet du vill ha. Prata med potentiella arbetsgivare om läget är hos just dem och ring inte bara till stora välkända företag, ring den lilla arbetsgivaren också. De inte lika vana vid att bli kontaktade och sannolikheten att du får tid för ett möte är större.

Praktisera
Lagen ger dig rätt till ledighet för att prova nytt arbete Och även om du bara har möjlighet att gå bredvid någon helt oavlönat så kan detta ge ovärderliga insikter i hur jobbet görs just där och om det kan vara något för dig.

Lös konflikten
Om du upplever din jobbsituation negativ kanske det bottnar i att du och chefen eller en kollega inte drar jämt. Ofta leder konflikter till tankar på dramatiska förändringar. Men det kan också vara så att en relativt enkel konfliktlösningsprocess kan leda till arbetsglädjen återvänder.

Utmana dig själv
Vill du göra förändringar i ditt arbetsliv, men känns det som ett omöjligt projekt? Bryt ned förändringen i olika beståndsdelar och ta tag i en del varje månad under året. Funderar du på att byta jobb till exempel? Uppdatera ditt CV under januari. I februari kan utmaningen vara att lista potentiella arbetsgivare. I mars kan du testa ditt CV på dem. En gammal klyscha är att även den längsta resa börjar med ett enda steg, och samma sak gäller även här.

Och glöm inte...
Att sätta upp mål som verkligen betyder något för dig. Vi är matade med omgivningens idealbilder, vad är viktigt för just dig?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.