Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tips när du köper ny telefon

Dags att köpa en ny mobil och trött på obehagliga överraskningar? Här är några handfasta råd om vad du bör tänka på och kontrollera för att slippa råka ut för oväntade merkostnader, dålig täckning eller något annat tråkigt.
Anita Täpp Publicerad

Med eller utan abonnemang?
Fördelen med att köpa mobilen separat är att du sedan fritt kan välja vilket abonnemang eller kontantkort du ska ha. En fördel med att köpa ett abonnemang ihop med mobilen är de subventioner som ofta ingår, en annan att operatören inte får ändra priset under bindningstiden. Å andra sidan är du då själv bunden och kan inte ta del av andra bättre erbjudanden.

Smartphone = fastprisavtal
Ett råd är att ett fastprisavtal är ett måste om man köper en smartphone, även om man inte tänkt surfa så mycket. Anledningen är att smartphonen hela tiden synkar mot nätet om man inte begränsar den och gör man det är det lika bra att välja en enklare telefon.

Hur bra täckning?
Innan du väljer abonnemang är det viktigt att kontrollera hur bra täckning du kommer att ha där det är extra viktigt att telefonen fungerar, som hemma, på jobbet och i fritidshuset. Lita inte bara på operatörens uppgifter utan kontrollera också vilka erfarenheter dina vänner och bekanta har. Om du redan har en telefon kan du också testa hur bra täckningen är genom att köpa olika operatörers kontantkort och pröva.

Finns operatörslås?
Om det ingår i abonnemanget innebär det att du, när bindningstiden gått ut, måste betala för att det ska låsas upp så att du kan använda kontantkort eller abonnemang från en annan operatör.

Vad händer med samtalspotten?
Om man samlat på sig en pott när man vill avsluta abonnemanget är det normala att man förlorar den. Ibland går det att överlåta till någon i familjen.

Totalkostnad?
För att få en bild av den totala kostnaden är det exempelvis bra att kontrollera:

- Hur mycket kostar det att ringa när man förbrukat de fria samtalsminuter som kan ingå i abonnemanget?

- Om det är gratis eller väldigt billigt att ringa till dem som har samma abonnemang som du - vad kostar det att ringa andra?

- Vad kostar det att skicka SMS, MMS och att surfa?

Ett tips är att prata med en operatör om vilket användningsmönster man har och be om en rekommendation utifrån det för att sedan göra en jämförelse mellan olika operatörer.

- Genom att sätta en kreditgräns på ditt abonnemang sätter du en gräns för hur stor räkningen får bli. En nackdel kan vara att när kreditgränsen är nådd och all vidare användning stoppas så går det inte heller att ringa några kostnadsfria samtal längre.

  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.