Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

LO-modell inget för Unionen

Unionens lågavlönade medlemmar kan inte räkna med någon draghjälp av LO:s beslut att kräva extra påslag för dem som tjänar under 25 000 kronor.
- Den modellen är inte intressant för oss, vi vill i stället få till en förbättrad individuell lönesättning, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.
Niklas Hallstedt Publicerad

I de kommande avtalsförhandlingarna kommer LO-förbunden kräva större löneökningar till lågavlönade avtalsområden.

Det är inget alternativ för Unionen, anser Niklas Hjert, som i stället menar att man måste hitta lösningar på olika problem utifrån varje bransch. Ett av de områden där Unionen har många medlemmar som utmärker sig för låga löner är callcenterbranschen. Många har anställts på lägstlönen. När det är dags för den årliga lönerevisionen får de lönen bara höjd till avtalets nya lägstlön.

- Vi måste hitta lösningar utifrån branschen. För callcenter är problemet att vi inte har någon individuell lönesättning, det är det vi måste jobba på, säger Niklas Hjert som poängterar att Unionen är ett förbund med medlemsgrupper i stort sett alla inkomstlägen.

- Vi måste få fram avtal som stöttar alla de grupperna.

Industriavtalet, bakom vilket bland andra Unionen och LO-förbundet IF Metall står bakom, stadgar att den konkurrensutsatta industrin ska gå före och sätta nivån för löneavtalen. Frågan är om LO-modellen bryter mot detta.
- Det är lite för tidigt att utvärdera. Vi får vänta och se vilka effekter det får i praktiken, säger Niklas Hjert.

Enligt honom är det i princip okej att man på enskilda områden, exempelvis för lärarna, får till avtal som ger mer än för de industrianställda. Däremot strider det mot industriavtalet om man skulle ge flera och stora grupper mer.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe är tydligare i sin syn på LO:s låglönesatsning.
- Om ungefär 56 procent av alla LO-medlemmar skulle få ett högre procentuellt lönepåslag än de anställda inom industrin blir industriavtalet ett skämt. Det blir i alla fall svårt att påstå att det är normerande.

I dagsläget har Teknikföretagen inga planer på att hoppa av industriavtalet.
- Nej, det tänker jag inte hota med. Det är ofta klokt att vara eftertänksam. Men det är ingen hemlighet att vi är bekymrade, säger Anders Weihe.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.