Huruvida klassamhället syns i arbetslivet eller inte skulle egentligen chefredaktören för Dalademokraten, Göran Greider, ha debatterat med Markus Uvell, Timbro, men på grund av sjukdom blev det i stället Unionens arbetsmiljöexpert Börje Sjöholm som med kort varsel fick hoppa in och ersätta Greider. Han hävdade att i ett globalt perspektiv så tillhör nästan alla i Sverige någon sorts överklass.
- Även med försämringarna i sjukvillkoren tror jag till exempel rumänerna skulle tycka att vi har det bra. Inom Sverige går klassgränserna i en annan ledd än när vi gjorde den klassiska LO-TCO -Sacouppdelningen. Nu går gränsen mellan de som har jobb och de som inte har, möjligen med en liten klass på toppen bestående av kapitalägare.
Marcus Uvell, Timbro var överens med Börje Sjöholm om den nya klassindelningen, men hade en annan uppfattning om både orsaken till och lösningen på den ökande klyftan mellan arbetslösa och arbetande:
- Det måste göras något åt turordningsreglerna i las. De nyanställda straffas systematisk och det är orättvist och diskriminerande att det inte är enbart kompetens som avgör vem som ska få stanna, sade Marcus Uvell
- Och vem är bäst? Den arbetsgivaren gillar mest? Det är livsfarligt att tro att det skulle hjälpa att vi byter ut de färska på arbetsmarknaden mot de gamla som jobbat länge. Det löser inga problem att växla gruppen arbetslösa, sade Börje Sjöholm och vurmade i stället bland annat för en utbyggd vuxenskola och skattefinansierade jobb.
- Hävdar man att skattefinansierade jobb inte är riktiga jobb - ja då har riksdagsledamöterna inte riktiga jobb. Vården sväljer mängder med fler anställda, skolorna likaså.
Marcus Uvell förespråkade även att de högavlönade står för sina egna trygghetsförsäkringar, en ordentlig socialbidragsreform och sänkta ingångslöner:
- Det finns hos de beslutsfattande ett bristande intresse att göra något åt bidragssystemet. Inget är så skadligt som att växa upp i ett bidragsberoende hem och det måste vara bättre att leva på en låg minimilön än att leva på socialbidrag.
- Låga ingångslöner ger inga fler jobb och innebär att man i så fall måste ta flera jobb för att överleva. Det är fascinerande att högerföreträdare alltid tar ställning för de svagaste och gör det genom att göra det ännu sämre för dem, svarade Börje Sjöholm.