De svenska helgdagarna skapades långt innan Sverige blev ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle. De flesta röda dagar är knutna till den gamla statskyrkans helgdagar, med undantag för nationaldagen och första maj.
Det innebär att människor med annan religion än kristendomen ofta är lediga över påsk och jul, men inte på sina egna högtider.
De folkpartistiska riksdagsledamöterna Ulf Nilsson, Anna Steele och Mathias Sundin vill att de nuvarande röda helgdagarna ska kunna disponeras mer fritt än i dag. I en motion till riksdagen föreslår de att de bestämda röda dagarna slopas och att alla medborgare i stället får sitt eget "röddagskonto".
Då skulle till exempel icke-kristna kunna vara lediga på helgdagar som Eid-al-Fitr (slutet av fastemånaden Ramadan inom islam), Diwali (hinduistiskt nyår) som pågår i fem dagar eller judendomens Chanukka som varar i åtta kvällar. Som kompensation arbetar man utan helgtillägg på dagar när andra vill ha ledigt. Inte minst arbetsgivarna inom vården och handeln skulle säkert uppskatta detta, tror riksdagsledamöterna.
Politikerna anser också att ett röddagskonto skulle underlätta för föräldrar i delade familjer att ägna mer tid åt barnen, när de har ansvaret för dem. Nu föreslår man att en utredning tillsätts för att se över möjligheterna för människor att mer fritt få disponera helgdagarna.
Bo Hallberg, avtalsansvarig på Unionen, är inte imponerad över förslaget och råder folkpartisterna att läsa på arbetstidslagen lite bättre.
- De har glömt bort vem som bestämmer över arbetstidens förläggning, nämligen arbetsgivaren. Möjlighet att vara ledig finns redan i dag om man ansöker om det. Det finns ingen absolut rättighet för en troende kristen att vara ledig på långfredagen, du kan mycket väl få jobba en röd dag om du arbetar på ett företag där det är sådan verksamhet. De har blandat ihop saker och ting - man måste skilja på arbetstidens längd och arbetstidens förläggning, det är två helt olika frågor, säger han.
- Att vara ledig är en rätt man har, men arbetsgivaren bestämmer när man ska vara ledig. Det är det de har missat helt och hållet. Många företag stänger på röda dagar, men å andra sidan lever vi i ett samhälle där allt mer verksamhet bedrivs på andra tider än helgfria vardagar åtta till fem. Men visst, kan folk få välja när de vill vara lediga så är det bra, men många får inte ens få välja när de ska ha semester.