Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Privat inkomstförsäkring - inget hot mot Unionen

De privata alternativen för inkomstförsäkringar blir allt fler, men det är inget man oroar sig för på Unionen. Tvärtom ser man positivt på konkurrensen.
Linnea Andersson Publicerad

Många fackförbund erbjuder i dag sina medlemmar en inkomstförsäkring som ett komplement till a-kassan. Unionens inkomstförsäkring är störst och omfattar 392 000 medlemmar vid arbetslöshet. Samtidigt väljer fler privata alternativ framför fackens.

- Det kan vara av ideologiska skäl, alla vill inte ha en fackförbundsägd försäkring. Men det kan också vara av ekonomiska skäl. Det kostar ju en slant att vara medlem i facket, även om man får annat än inkomstförsäkring för de pengarna, säger Tommy Nilson, vice vd på Unionen Medlemsförsäkring.  

- Jag vet inte ens om det är så många som väljer de privata. Jag läste till exempel att Jobbgarant satsar på att snart ha 3 000 medlemmar i sin inkomstförsäkring. Vi är 392 000, det går inte att jämföra. Vi ser dem inte som något hot, utan välkomnar dem in på marknaden. Det kan ju vara bra med konkurrens, säger Tommy Nilson.

Bert-Åke Olsson, vd på försäkringsbolaget Accept, är inne på samma spår, men menar snarare att de inte konkurrerar om samma kunder eller medlemmar och därför inte utgör något hot mot facken.

- Jag önskar att jag kunde svara ja på den frågan, men vi har väl båda vår plats. Vi levererar en inkomstförsäkring men facket gör ju annat utöver det. Jag tror inte man väljer oss i stället för facket, utan man gör först valet om man vill vara med i en fackförening eller inte. Svarar man ja på den frågan så väljer man kanske oss för att komplettera sin försäkring och svarar man nej så är vi det enda alternativet, säger Bert-Åke Olsson.

Hur många kunder man har på Accept vill Bert-Åke Olsson inte svara på, det är en affärshemlighet i och med konkurrensen gentemot andra privata aktörer. 

Även om Unionen onekligen verkar vara störst, så var de inte först. Bert-Åke Olsson, säger att det är fackförbunden som inspirerats av de privata inkomstförsäkringarna. Accept har funnits på marknaden sedan 1998, flera år innan både dåvarande Sif och HTF startade sina medlemsförsäkringar.

- Utan att vara kaxig kan jag säga att de hade inte funnits utan oss. Jag tror att det blev ett tryck från både medlemmar och förtroendevalda att fackförbunden skulle skaffa inkomstförsäkringar, säger Bert-Åke Olsson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.