Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen värd för HBT-konferens

På Luciadagen håller Unionen sin allra första internationella konferens. Fackets arbete med HBT-frågor står på agendan på konferensen som arrangeras i samarbete med TCO.
Johanna Rovira Publicerad 11 september 2012, kl 13:26

Eftersom Unionen har utmärkt sig som ett förbund som jobbar med HBT-frågor anser förbundets likabehandlingsexpert, Shadé Jalali, att Unionen har ett visst ansvar att ställa upp som värd för en internationell konferens om bland annat homofobi.

- I vissa länder i världen är det bestraffat med döden att vara HBT-person och i andra länder, som till exempel Ukraina och Ungern, har man infört förbud mot homosexuell propaganda vilket exempelvis Pride anses vara i de länderna, säger hon.

- HBT-frågorna finns inte ens på agendan hos de stora fackliga centralorganisationerna i världen, så om vi inte skapar det här forumet, vem ska då göra det?  Det är en viktig arbetsmiljöfråga att kunna vara öppen på sin arbetsplats. 

Konferensen Unions against homo- and transphobia kommer att hållas i samband med ILGA:s (International Lesbian and Gay Association) världskonferens i Stockholm i december. Unionens HBT-nätverk kommer att berätta om sitt arbete liksom fackförbundet Vision och det engelska facket Unioson, men även andra fackliga organisationer som FN-organet ILO och Europafacket ETUC ska bjudas in.

På konferensen, som är ett resultat av en motion från RFSL, hoppas förbundet också kunna presentera en rykande färsk rapport om situationen för HBT-personer i Europa.

- I kölvattnet av den ekonomiska krisen har det kommit in många hatgrupper i parlamenten. Vi ska försöka ta reda på om det finns något samband mellan de lagar som stiftas mot HBT-personer och de rasistiska partiernas frammarsch, säger Shadé Jalali, som är projektledare för både konferensen och rapporten.

- Jag tycker det känns bra att Unionens första internationella konferens blir en konferens om mänskliga rättigheter.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.