Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Säljare sattes i karantän

När tre toppsäljare sade upp sig samma dag reagerade arbetsgivaren VK AB i Umeå blixtsnabbt. De tre blev av med mobiler, datorer och nycklar. Men att gå från jobbet var inte aktuellt, i stället omplacerades de, avskärmade från sin gamla arbetsgemenskap.
Åtgärden har skapat oro bland de anställda.
Bertholof Brännström Publicerad

- Många känner rädsla och obehag. Det är som att vi andra ska skrämmas från att göra likadant, säger en av de andra säljarna med många år på företaget.
Han och samtliga andra som kollega.se varit i kontakt med vill vara anonym. Rädslan för vad som ska hända om man öppet för fram sin kritik är påtaglig. Detsamma gäller de tre toppsäljarna som alltså fortfarande jobbar kvar under sin uppsägningstid.
- Umeå är litet och jag vill inte riskera dåliga referenser från VK. Det har hotats om det om vi gör något, säger en av dem.
- Vi mår dåligt alla tre.

Västerbottens-Kuriren AB är det största medieföretaget i Umeå. Det senaste året har flera toppnamn slutat, däribland ekonomichefen, HR-chefen, en tryckerichef och en säljledare.
När de tre toppsäljarna på en och samma dag i somras sade upp sig och antydde att de skulle gå till konkurrerande verksamhet blev reaktionen hård.
- Vi fick veta att vi utgjorde det största hotet i VK:s historia och att vi inte kunde räkna med någon arbetsfri uppsägningstid. Sedan tog de våra arbetsredskap och satte oss att sälja abonnemang, säger en av de tre.

Unionens ordförande på VK, Erik Wännman, är ny på sin post och vill inte säga så mycket. Men han medger att händelsen har skapat viss oro bland medlemmarna.
- Men inte alla. Många jobbar på som vanligt. Jag tycker inte man kan kalla det bestraffning att de omplacerats.
Det tycker inte heller HR-chefen Marie-Louise Jarlenfors som var den som samlade in mobiltelefonerna och de bärbara datorerna. Hon ser åtgärderna som ett sätt att skydda VK:s intressen.
- Vi misstänker att de är på väg till konkurrerande verksamhet och då vill vi självklart hålla dem borta från våra säljplaner. Dessutom, att jobba med abonnemang är jätteviktigt och absolut inget straff, säger hon.

Varför inte bara låta dem gå?
- De är jätteduktiga alla tre och vi behöver dem under uppsägningstiden. Det är inte aktuellt att låta dem gå hem med lön.

Jarlenfors medger att hårda ord kastats mellan arbetsledare och medarbetare under den senaste tidens turbulens, men säger att man nu "jobbar med attitydfrågorna".
- Vi har en vikande omsättning och många är pressade. Då kan sådant här hända. Men självklart ska alla få uttrycka sin åsikt utan att bli hotade, säger hon.

Hur tolkar du att så många valt att sluta på VK den senaste tiden?
- Inte mer än att de gått vidare i karriären.

Man kan också tolka det som att man flyr en arbetsplats man inte trivs på.
- Visst, men så har inte vi uppfattat det. Det finns andra förklaringar bakom alla som lämnat oss, säger Marie-Louise Jarlenfors.

Ombudsman Olle Heimersson vid Unionen Västerbotten är inkopplad på VK-ärendet, men avvaktar utvecklingen.
-VK:s agerande är definitivt på gränsen till det tillåtna. Företaget har inte kunnat visa att de varit illojala på något sätt, men behandlar dem som om de vore paria. Det är den signal man tycks vilja sända ut.
- Att få sin e-post genomgången innan man själv kan läsa den och inte få ta del av allmän personalinformation, det är negativ särbehandling enligt mig. Blir det inte bättre är det mycket möjligt att vi agerar i ärendet, säger Heimersson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.