Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stora utmaningar för Vietnamesiska facket

Publicerad

Stora utmaningar för Vietnamesiska facket

I Vietnam går industrialiseringen fort. Ofta får arbetarna betala priset genom dåliga arbetsvillkor. Trots det är den vietnamesiska fackföreningsrörelsen positiv inför framtiden.

För att öppna de jättelika lådorna med kaffe på fabriken Ho Ngoc Tram jobbade på använde arbetarna en bultsax. Det krävdes mycket kraft för att klippa av vajrarna runt kaffebalarna och olyckor var vanliga.
- Min vän klippte sig i handen och fick ligga på sjukhus i fem dagar, säger Ho Ngoc Tram.
- Andra kollegor fick ögonskador. De paketerade jordnötter som är ett väldigt dammigt arbete. Dammet skadade ögonen, men arbetsgivaren vägrade ge dem skyddsmasker.
Nu jobbar Ho Ngoc Tram på ett fackförbund i Danang. Han har tillsammans med ett tjugotal andra vietnamesiska fackföreningsanställda i två veckor besökt Sverige och SIF. De har gjort studiebesök på svenska företag och diskuterat hur facket kan jobba för att förbättra arbetsvillkoren.
I Vietnams förvandling från en planekonomi till en mer marknadsstyrd ekonomi får arbetarna ofta sitta emellan. Arbetslösheten är hög och arbetsvillkoren dåliga. De utländska investerarna kan stänga en fabrik och göra hundratals människor arbetslösa utan förvarning.
- Trots allt måste vi tro på och stödja industrialiseringen. Det är den enda vägen att långsiktigt få det bättre, säger Do Minh Nghia på vietnamesiska LO.
- Fackföreningarna jobbar tillsammans med regeringen för att förbättra villkoren för arbetarna. Nyligen höjdes den lagstadgade minimilönen efter krav från oss. Vi håller på och tar fram en arbetslöshetsförsäkring. Sakta men säkert förbättras situationen.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.