Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fördomar stoppar utländska akademiker

Akademiker som invandrat till Sverige har ofta svårt att få jobb i sina respektive yrken. Nu lägger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) en stor del av skulden på arbetsgivarna.
Niklas Hallstedt Publicerad

Samtidigt som företagen skriker efter kompetent arbetskraft går mängder med högskoleutbildade arbetslösa.
- Arbetsgivarna måste våga se den här kompetensen. I dag finns det 200 000 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen med minst gymnasieutbildning och ofta mycket mer, säger Hillevi Engström.

- Men i åtta av tio fall sker rekryteringen i stället genom nätverkskontakter. Det finns fördomar mot Arbetsförmedlingen.

Det är inte ytterligare resurser från staten som behövs, utan att få upp intresset hos dem som anställer. Enligt Hillevi Engström finns det exempel på hur bra det kan gå - när arbetsgivarna äntligen agerar.
- Titta bara på rekryteringen av läkare från andra länder. När det behövs så fixar man det.

Vänder sig inte företagen till Arbetsförmedlingen lär man dock gå miste om stora delar av den välutbildade och tillgängliga arbetskraften också framöver, även om Hillevi Engström tyckte sig se en viss ljusning på senare tid.

Orsaken till svårigheterna för akademiker från andra länder är dock sannolikt flera. Vid samma seminarium i Almedalen som där arbetsmarknadsministern framförde sina åsikter deltog även Jack Jarshild, konsult i integrationsfrågor. Enligt honom är förklaringen att företagen inte vet vilka kunskaper de invandrade akademikerna har.
- Man vet inte vad de kan. Kommer det till exempel en arkitekt från Bogota är man osäker.

Miljöpartiets Maria Ferm påpekade att det också förekommer diskriminering och rasism. Det visar sig bland annat genom att det inte bara är de invandrade akademikerna som har svårt att få jobb, samma sak drabbar ibland också invandrare som har skaffat sig utbildning i Sverige. Då går det ju inte längre för arbetsgivarna att skylla på svårigheter med att förstå utbildningens innehåll och värde.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.