Arbetsvillkoren på det kinesiska telekomföretaget Huawei har fått mycket uppmärksamhet i media de senaste åren. Bolagets anställda har vittnat om trakasserier, bestraffning och hot från cheferna. För ett år sedan blev två säljare utskällda inför hela personalen för att de gått tidigare för att hämta på dagis och delar av den kinesiska personalen har tvingats arbeta 80-timmarsveckor. Andra anställda har berättat om att den som ogillades av den kinesiska ledningen utan förvarning kunde omplaceras utomlands.
Unionen har under lång tid försökt få Huawei att skriva på ett kollektivavtal för att förbättra villkoren för personalen. Så sent som för ett år sedan ansåg förbundet att kulturskillnader låg bakom oviljan att teckna avtal. Men nu har den kinesiska ledningen svängt i frågan. Företaget har lämnat in en ansökan om att bli medlem i arbetsgivarorganisationen Almega och därmed teckna avtal.
- Det är jätteroligt. Huawei har inte tecknat kollektivavtal i något annat land, både i Tyskland och Frankrike har man försökt men misslyckats. Det är kul att vi är först ut, säger Kari Andersson.
- Ambitionen är inte bara att få till ett avtal utan att få en fungerande dialog med bolaget och att etablera svenska normer. En rolig detalj är att när vi inledde den här processen hade vi få kinesiska medlemmar på Huawei, nu har vi fler kinesiska än svenska.
Enligt Kari Andersson har den största stötestenen varit den stora skillnaden mellan svensk och kinesisk kultur.
- Det har varit svårt för dem att förstå vår arbetsmarknad, säger hon.
Anders Lennhoff, förhandlare på Almega IT & Telekomföretagen, välkomnar också Huaweis beslut.
- Företaget har bestämt sig för att teckna avtal och från vårt perspektiv tycker vi att det är jättekul. Det är bra att man konkurrerar på någorlunda lika villkor, säger han.
- Vi har alltid haft bra diskussioner med Huawei, att sådana här saker tar tid beror mest på att de har sina egna interna system för löner och liknande som gäller worldwide. Från vår sida handlar det mycket om att försöka förklara att i Sverige tycker vi att kollektivavtal är ett bra sätt att jobba. Jag tycker att Huawei är ett bra företag och jag tror inte har de har dåliga villkor över huvud taget.
Enligt Anders Lenhoff träder kollektivavtalet i kraft den 1 januari 2013.
Huawei är ett av världens största telekombolag och har cirka 500 anställda i Sverige, varav cirka ett 80-tal är medlemmar i Unionen och Sveriges Ingenjörer.