Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

God uppslutning bakom strejken på LRF

Klockan tolv på torsdagen var konflikten ett faktum. På gården utanför LRF Medias kontor i Stockholm samlades en stor skara strejkovana medlemmar.
Niklas Hallstedt Publicerad

- Ja, det känns väldigt konstigt, man har aldrig gjort det förut. Det är en utomjordisk känsla, säger Michael Nilsson som sitter i Unionenklubbens styrelse.

Utomjordiskt eller inte, för honom är det självklart att strejka.

 - För individgarantins skull. Det är klart att ingen ska få noll kronor i löneökning. Det är helt galet.

Unionens ombudsmän Anna Kruse och Hannes Lundholm var på plats för att informera. Att det var en ny erfarenhet för de flesta märktes också på de många frågor som de fick.

"Hur lång tid kommer den att pågå?", frågade någon.
"Det får du fråga Almega", svarade Hannes Lundholm.

Ytterligare någon frågade om det finns risk för att Unionen backar.

- Så länge ni står på er behöver inte Unionen backa. Och ni står väl kvar? sa Hannes Lundholm och fick ett, om inte rungande så i alla fall tydligt, ja till svar.

Totalt har Unionenklubben 58 medlemmar, de flesta annonssäljare och annonsproducenter.

Vilken konsekvens får strejken?

 - Framför allt är det ju annonserna som påverkas. Men det kommer att ha en liten förskjuten effekt, vi jobbade ju fram till för en liten stund sedan, säger klubbordförande Leif Källgren.

Även han tycker att frågan om individgarantin är skäl för strejk.

- Det är viktigt att alla får någonting. Det är första gången jag strejkar. Det är inte roligt, men det är värt det.

Leif Källgren hoppas att konflikten snart ska vara löst, och tycker för sin del att det verkar finnas förhandlingsvilja hos båda parter.

Det motsades dock av Unionens ombudsmän som informerade om att det för tillfället inte förhandlas alls.

Sammanlagt gick tusen medlemmar på tidnings- och bokförlag, reklambyråer, reseboknings- och betalningsföretag ut i strejk. Unionen vill få till ett avtal som ger 2,6 procent i löneökning under den ettåriga avtalsperioden, en garanterad löneökning på 320 kronor för varje individ och en ersättning för de 0,2 procent som avsatts för kompetensutveckling i 2010 års avtal. Arbetsgivarna anser dock att det inte ska finnas någon individgaranti i avtalet.
Förutom LRF Media berör också Carat, AMS Media, Aller Media, American Express, Payex Finance och Intrum Justitia.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.