I dag arbetar 137 000 personer som är äldre än 64 år, det är en ökning med 65 000 personer sedan 2004. Men viljan och orken att fortsätta skiljer sig mellan män och kvinnor, landsdelar, branscher och utbildningsnivå. I Stockholms län jobbar nästan var femte invånare mellan 65 och 74 år. I Norrbotten är det var tionde. Enligt pensionsbolaget AMF, som står bakom undersökningen, kan skillnaderna till viss del förklaras av näringslivsstruktur och tillgången på arbete i länet.
I ett europeiskt perspektiv utmärker sig svenskarna genom sin positiva attityd till ett förlängt arbetsliv. Hela 43 procent uppger att de vill fortsätta jobba efter att de fyllt 65 år, vilket ska jämföras med Europagenomsnittet på 33 procent. Bland européerna är svenskarna de som oroar sig minst över att befolkningen blir allt äldre. Endast 19 procent anser att utvecklingen är oroande, jämfört med snittet på 40 procent i EU:s övriga medlemsländer.
Kön och utbildningsnivå spelar också roll. Män med eftergymnasial utbildning är de som i störst utsträckning arbetar kvar efter 65 år. Konsulter inom ekonomi eller juridik är några exempel i tjänstesektorn där en stor andel äldre förvärvsarbetar. I krävande yrken som innebär tunga lyft finns det mindre möjligheter att fortsätta jobba efter pensionsåldern.