När en utredning är klar brukar det snart komma en ny. Maria Mård har jobbat på Radiotjänst i tretton år och säger att hon är luttrad efter att ha varit med om ett flertal. Men det finns en skillnad den här gången. Utredaren tittar på vad som händer med de nya avgiftssystemen i Europa. Kanske något av dem passar i Sverige?
Maria Mård ger exempel på hur några länder har det:
- Finland kommer att gå över till en skattebelagd avgift som ska vara oberoende av statsbudgeten och i Danmark har man en medieavgift för alla som har datorer med högre hastighet än snigelfart.
I Tyskland ska alla betala oavsett om de innehar en tv eller inte. Nackdelen med systemet är undantagen för till exempel personer med dålig ekonomi.
- Visst kan det vara bra med en studentrabatt, men att gräva i folks ekonomi och begära in intyg på att de inte har råd, det vill vi inte. Sverige är ju ett land där man har hög integritet.
Utredningen ska vara klar i september och ett nytt system skulle gälla från 1 januari 2014. Om Radiotjänst och tv-avgifterna försvinner kommer 146 miljoner att lösgöras. 100 fast anställda och 100 extra anställda skulle i så fall mista jobbet.
Är ni oroliga?
- Nej, jag kan inte säga att medlemmarna är mer oroliga i dag än vid förra utredningen. Men man är mer beredd på att det kan komma förändringar. Om man söker sig härifrån är det inte på grund av oro utan för att lönen är dålig.
- En tv i dag är inte samma sak som den var 1989 när lagen skrevs och som juridisk handläggare är jag beredd på ändringar i lagen. Men jag hoppas att utredningen kommer fram till att det är vi som är bäst lämpade att ta in avgifterna.
Om du bortser från att du vill ha företaget kvar, är det ändå bästa sättet?
- Jag är inte alls pigg på skattemodellen. Oberoendet är väldigt viktigt för våra programbolag och för mig som tittare. Politikerna ska inte kunna gå in och styra vad som ska sändas och det blir lättare att ta pengar från statsbudgeten om de behövs någonstans i samhället. Här är pengarna säkrade till programbolagen.