Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kommentar på Facebook rannsakas i AD

Orden Unleash the fucking fury på Facebook ledde till uppsägning. Nu har Unionen om inte släppt lös sitt raseri, så i alla fall sina jurister, som lämnat in en stämning mot företaget till Arbetsdomstolen.
Johanna Rovira Publicerad

I början av augusti förra året kommenterade några anställda på företaget Goexcellent i Piteå en före detta arbetskamrats statusrad på Facebook. Kollegan kände sig lurad av företaget och för att stötta denne skrev en av systemoperatörerna på företaget "jag hade stormat in till XX och som Yngwie Malmsteen hade sagt - unleash the fucking fury".

En annan skrev: "As long as you shoot the fuckers and not the fuckees."

- Det var många som skrivit kommentarer, både anställda och tidigare anställda. De båda medlemmar som vi företräder hade skrivit två kommentarer var, säger Ola Sundström, jurist på Unionen.

- De försökte nog bara vara roliga och uttryckte sig kärnfullt och humoristiskt på någon form av Facebookspråk.

Men arbetsledningen såg inte humorn i kommentarerna. Nästan en månad därefter blev statuskommentatörerna inkallade till vd och personalchefen och sades upp på grund av hot, utan chans att förklara sig. Bolaget gjorde också en polisanmälan, som dock lades ner med motiveringen att det inte fanns anledning att anta brott som hör under allmänt åtal.

-  Det här målet handlar inte om yttrandefrihet eller Facebook, utan är en fråga om hot och våld. Vi anser att det här är skämtsamma yttranden som i sitt sammanhang inte är värda att ta på allvar. De två medlemmarna har ju fått jobba kvar i nästan en månad, så arbetsgivaren kan inte ha blivit livrädd, säger Ola Sundström, och pekar på att möjligheten att se de aktuella inläggen på Facebook var begränsat till vänner och vänners vänner.

- Det fanns uppenbart inget syfte att kommentarerna skulle nå den berörda chefen.

Fotnot: Enligt flera källor så skrek Yngwie Malmsteen i själva verket " You´ve released the fucking fury" till en kvinnlig passagerare som under en flygresa till Tokyo hällt isvatten över honom (efter att han först kastat en dambinda nedsölad med Bloody Mary på henne och betett sig svinaktigt).

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.