Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mordhot efter lönekrav

En uppsagd medlem i Piteå blev mordhotad via både telefon och sms när han krävde att få ut sin uppsägningslön.
- Situationen har varit mycket obehaglig för honom, säger Patric Häggroth, ombudsman i Unionen Norrbotten.
Eva Karlsson Publicerad

Medlemmen anställdes på företaget 2010. Enligt företagets version blev han uppsagd i november förra året. Medlemmen och Unionen menar att det aldrig skedde någon uppsägningsförhandling och därför bjöd Unionen till förhandling. Ingen från företaget dök upp.

För Norrbottens-Kuriren berättar medlemmen att han senare fick ett telefonsamtal från en obekant person som presenterade sig som den nya ägaren och som varnade medlemmen för att försöka kontakta företaget om lönen igen. "Om jag inte lydde skulle jag mördas helt enkelt." När medlemmen senare fick ett sms i samma hotfulla ton kontaktade han polisen som nu har startat en utredning.

Den nye ägaren hävdar att det i stället är han själv som har hotats, men medlemmen menar att han har flera vittnen till hur det egentligen har gått till. "Hela historien är makaber", säger han.

Unionens Patric Häggroth säger att det är ett komplicerat arbetsrättsligt ärende.

- Vi har haft kontakt med alla inblandade parter och vi fortsätter att driva ärendet för att medlemmen ska få ut sina pengar, säger han.

 Hur mår medlemmen i dag?

- Det har inte varit någon rolig sak men jag hoppas och tror att han mår lite bättre nu.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.