Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mejlförbud minskade stressen

Tidsbesparing och minskad stress. Det blev resultatet när it-företaget Exformatics skippade all intern e-post under en månad.
- Vi halverade mängden mejl och ökade kvaliteten, säger Joachim Hansson, försäljnings- och marknadschef.
Ola Rennstam Publicerad

En stor del av den e-post vi får är helt onödig. Det konstaterar en undersökning gjord av analysföretaget Forrester Research. Boven i dramat är ett allt för flitigt användande av funktionerna kopia, dold kopia eller svara alla.

En inkorg som svämmar över av mejl är ett problem som många kan känna igen sig i. Men måste det vara så? På företaget Exformatics i Malmö förbjöd man intern e-post under en månad till förmån för andra interna kommunikationslösningar.
- Vi blev inspirerade av ett franskt företag som gjort samma sak. Vi får ju alla en miljon "cc-mejl" som är ganska ointressanta och som stjäl tid. Vi spenderar för mycket tid på att läsa, tänka över och besvara e-post som ofta hade avklarats mycket fortare och effektivare öga mot öga, säger Joachim Hansson.
- Det är ett stressmoment när det plingar till i mejlen, man tappar koncentrationen på det man håller på med och många av våra medarbetare betar av mejl på helger och kvällar för att slippa börja arbetsdagen med det. Mejlanvändadet har helt enkelt spårat ur.

I stället för att skicka intern e-post uppmanades medarbetarna på Exformatics att använda en funktion som kan jämföras med statusuppdateringar i sociala nätverk.
- Det är lite Facebookaktigt. Om jag har tillfört något eller har ny information gällande ett projekt eller ärende meddelar jag det i chatten. Skillnaden är att om informationen ligger i rätt sammanhang är det lättare att relatera till vad det handlar om.

Testet föll väl ut. Antalet e-postmeddelanden mer än halverades, från 4 668 till 2 170 mejl per månad. Enligt företaget ledde det också till ökad produktivitet och kvalitetshöjning.
- Resultatet blev att våra medarbetare kände sig mindre stressade och lättare hittade den information de sökte. Det här skapade en bättre kvalitet eftersom man kunde lägga tid på det som är viktigt utan att bli avbruten. säger Joachim Hansson.

Exformatics har nu bestämt att permanenta försöket och fortsätta att minimera skörden av intern e-post.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.