Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tjänstemän på Sandvik vobbar mer

Att vobba, alltså att jobba hemma samtidigt som man vårdar sjuka barn, är vanligare bland tjänstemännen på Sandvik i Sandviken än inom Unionen generellt. Enligt en undersökning klubben i Sandviken gjort vobbar fyra av fem anställda.
Johanna Rovira Publicerad

Enligt Unionens undersökning jobbar tre av fyra tjänstemän som är hemma för att ta hand om sjuka barn - hälften av dem gör det ofta eller alltid. Förbundets studie visar också att det främst är tjänstemännen i storstadsregionerna som vobbar - på glesbygden är det betydligt mer ovanligt att vobba, alltså att jobba samtidigt som man vabbar.

Men i Sandviken är åtminstone tjänstemännen på Sandvik mycket vana med fenomenet. Klubben lät genomföra en egen undersökning och det visade sig att så många som fyra av fem av de 1450 medlemmarna vobbar.

- Hälften av dem svarar som i Unionens stora undersökning, att det beror på att de inte har någon att lämna över jobbet till. Meljkorgen fylls fort när man är borta, säger Stefan Wiborgh, ordförande i Unionenklubben på Sandvik i Sandviken.

- Det beror också på att vi är lojala med företaget och att det är mycket enklare att jobba hemifrån i dag med den teknik som finns. Vi förväntas vara nåbara jämt.

Av de vobbande Sandvikarna svarade runt en femtedel att de helst skulle vilja slippa arbeta när de har sjuka barn och det tycker Stefan Wiborgh visar på att det finns en viss press på personalen att vobba istället för att vabba. Men varifrån den pressen kommer kan han inte svara på.

- Vi upplever inte att det finns något krav på att vobba från arbetsgivaren. Vi vill gärna gå vidare och ta reda på mer om varför det har blivit så här och vad vi kan göra åt det.

Sandvikklubbens medlemmar är dock mer nöjda än unionare överlag över möjligheten att kunna jobba hemifrån istället för att vabba och därmed gå miste om en hel del pengar. När de vobbar slipper de dessutom allt strul med försäkringskassan. 

- Vi har ingen policy om att jobba hemifrån och många medlemmar tycker det är bra att möjligheten finns, men det får inte bli någon rutin. Man ska själv kunna bestämma, säger Stefan Wiborgh, som anser att det utbredda vobbandet på företaget väcker en hel del nya frågor.

- Vi värnar om arbetsmiljön på jobbet, men vem har ansvar för om du skadar dig när du jobbar hemma? Och vem är ersättningsskyldig om utrustningen du lånat hem går sönder?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.