Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sjukfrånvaron kostade 20 miljarder

Förra årets sjukfrånvaro blev en dyr historia för arbetsgivarna. De anställdas förkylningar, magsjukor och vård av sjuka barn kostade 20 miljarder kronor visar ny statistik från Previa.
Petra Rendik Publicerad

Förra året var vi sjuka, i alla fall om vi jämför med året innan, alltså 2010, då det genomsnittliga sjukanmälningstalet låg på  2,83 procent. 2011 var motsvarande siffra 3,08 procent. '

Vanligaste orsakerna till sjukfrånvaro förra året var förkylning och vård av sjukt barn, på tredje plats kom allmänna sjukdomsbesvär tätt följt av magsjuka.

En anledning till att sjuktalet var högre förra året kan vara att vi tvättade och spritade händerna som aldrig förr med anledning av larmet om svininfluensan 2009.

Men trots att sjukfrånvaron kostar arbetsgivaren en del så ska vi även i fortsättningen stanna hemma från jobbet när vi är sjuka.

- Både anställda och arbetsgivaren tjänar på att den som är sjuk stannar hemma i stället för att sprida smittan vidare på jobbet, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinsk ledningsansvarig på Previa.

Fotnot: Statistiken bygger på Previas sjuk- och frisktjänst som omfattar ca 150 000 anställda.

Fakta

Chefen, så här håller du sjukdomarna borta från jobbet:

  1. Se till att det finns tvål, pappershanddukar och handsprit på toan. God handhygien är a och o.
  2. Uppmuntra medarbetarna att stanna hemma om de är sjuka. Förkylningar smittar som mest de första dagarna.
  3. Den som röker är oftare sjuk än icke-rökare. Erbjud hjälp till den som vill sluta röka.
  4. Självklart ska det vara okej att vara hemma med sjukt barn. Tala om det för medarbetarna, det kan vara skönt att bli påmind bland.

Källa: Previa

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.