Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Julkalender Lucka 9: Lönegaranti

Konkursen är här,
och det är kaos på jobbet.
Oron är stor, i fogdens ögon bor ett
Omåttligt begär
Men anställd kan känna sig fri
Tack vare statlig lönegaranti
När konkursen är här.
Johanna Rovira Publicerad 9 december 2019, kl 08:08

Vänta inte med att kontakta facket om din lön inte dyker upp på kontot när den ska. Att lönen uteblir kan vara ett tecken på att företaget är på obestånd och riskerar att försättas i konkurs, vilket innebär att företaget avvecklas och alla tillgångar används för att betala skulder.

Lagen om företagsrekonstruktion ger företag på obestånd chansen att undvika konkurs, företaget ges en chans att återhämta sig.

När ett företag går i konkurs ska du som arbetstagare inte bli utan lön. Oavsett om du är tillsvidareanställd, vikarie eller har någon annan form av anställning omfattas du av den statliga lönegarantin om du står till arbetsmarknadens förfogande.

Lönegaranti betalas ut i max åtta månader, tjänar du mycket kan tiden du får lönegaranti bli kortare (taket är fyra prisbasbelopp = 186 000 år 2019).  Det finns även möjlighet att få ut ersättning för semester, men sparade semesterdagar riskerar att frysa inne.

Under uppsägningstiden är anställda inte arbetsbefriade per automatik. Det är konkursförvaltaren som avgör om du ska jobba eller inte.

Du kan behöva vänta mellan en och upp till sex månader för att få ut garantin, men har din förre arbetsgivare gått under jorden kan det ta ännu längre tid.

Kollegas julkalender

I Kollegas fackliga julkalender innehåller varje lucka ett fackligt begrepp, presenterat i form av ett julklappsrim.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]